Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, καταγγέλλοντας την απόφαση να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ζαμάν, η οποία διάκειται εχθρικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος εισαγγελέα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Παρασκευή να διοριστούν προσωρινοί διαχειριστές επικεφαλής του ομίλου της Ζαμάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Το εκλαμβάνουμε ως μια ακόμη ενέργεια σε σειρά ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών παρεμβάσεων, τις οποίες έκανε η τουρκική κυβέρνηση στοχοθετώντας μέσα ενημέρωσης και άλλους που την επικρίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «εγγυηθούν ότι οι ενέργειές τους τηρούν τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες που είναι εγγεγραμμένες στο σύνταγμά τους, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και ειδικά η ελευθερία του Τύπου».

Ο όμιλος Ζαμάν—ο οποίος, πέραν της ομώνυμης εφημερίδας στα τουρκικά, τυπώνει και μια αγγλόφωνη εκδοχή της, την Today's Zaman, ενώ διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan—θεωρείται προσκείμενος στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο που μετατράπηκε στον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του Ερντογάν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια στα τέλη του 2013.

Εδώ και μήνες, η τουρκική αντιπολίτευση, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προασπίζονται την ελευθεροτυπία και πολλές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για τις όλο και πιο έντονες πιέσεις που ασκεί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του στον τουρκικό Τύπο και κάνουν λόγο για αυταρχική εκτροπή στην χώρα, η οποία κατατάσσεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, με κριτήριο την ελευθερία του Τύπου, 149η στις 180 της παγκόσμιας λίστας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από