Να μη χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως άλλοθι για να αθετήσει τη συμφωνία με τους δανειστές κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση της London School of Economics (LSE), ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η αξιολόγηση των θεσμών δεν έχει ολοκληρωθεί διότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα δεν το έχουν οι θεσμοί, το έχει μόνο η Ελλάδα».

Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε με καθυστέρηση 15 λεπτών στην κατάμεστη αίθουσα Σεΐχης Ζαγέντ της LSE («δεν το περίμενα από κάποιον που επιμένει στην τήρηση αυστηρών κανόνων» σχολίασε στο twitter ένας φοιτητής του φημισμένου πανεπιστημίου). Ωστόσο έκλεψε τις εντυπώσεις –άλλοτε με το δηλητηριώδες χιούμορ του και άλλοτε με τον αυτοσαρκασμό του: αφού ευχήθηκε δύο φορές υπομειδιώντας «καλή τύχη» στους Ελληνες, αποκάλυψε ότι είχε ευχηθεί στον Αλέξη Τσίπρα να χάσει τις εκλογές και αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του στην Ευρώπη, είπε γελώντας ότι «προς μεγάλη μας έκπληξη, εμείς οι Γερμανοί μπορούμε να είμαστε καλοί άνθρωποι». Δεν παρέλειψε, όμως, να τα βάλει με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι «αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, σχηματίζετε λάθος εντύπωση για τη Γερμανία».

«ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». «Το Grexit δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «είναι στο χέρι της Ελλάδας» να τηρήσει το πρόγραμμα. «Εχουμε επιτύχει, ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, μια συμφωνία με την Ελλάδα και θα εμμείνουμε σε αυτή» τόνισε κατά την ομιλία του με θέμα «Η ευθύνη της Γερμανίας στη διαχείριση της Ευρώπης».
Σχολιάζοντας τις συνεχείς αναβολές στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο Σόιμπλε επέρριψε πλήρως την ευθύνη στην ελληνική πλευρά: «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη διότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα έχουν συμφωνηθεί» είπε, προεξοφλώντας μάλιστα ότι στο συμπέρασμα αυτό θα καταλήξει και το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. «Εναπόκειται στους θεσμούς να βρουν τη λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει λάβει η προσφυγική κρίση, ο γερμανός υπουργός αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τρομερά δύσκολη κατάσταση και υποφέρει από τρομακτική έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται την Ελλάδα στο Προσφυγικό αυτή τη στιγμή είναι η Γερμανία» υποστήριξε ο Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετη στήριξη, την οποία της προσφέρουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, ούτε ότι θα πρέπει να επικαλεστεί την προσφυγική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει τη συμφωνία. Ο,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθεί» είπε σε αυστηρό τόνο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε πριν από πέντε εβδομάδες με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο του είπε ότι «αν η Γερμανία έπαιρνε μια απόφαση που πολλοί από τους πολίτες μας αλλά και τους ευρωπαίους γείτονές μας ζητούν (σ.σ. να κλείσει τα σύνορά της), μέσα σε δύο ημέρες η Ελλάδα θα ήταν αποτυχημένο κράτος (failed state)».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ. Θυμήθηκε όμως και παλιότερες συναντήσεις του: «Οταν ο Αλέξης Τσίπρας, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ήρθε να με δει πριν από τρία χρόνια, μου είπε ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ αλλά απόρριψη του προγράμματος διάσωσης. Τότε του απάντησα: «Σου εύχομαι το καλύτερο: να μην κερδίσεις τις εκλογές, διότι δεν γίνεται να τηρήσεις αυτή την υπόσχεση!». Εξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε και η Ελλάδα χρειάστηκε να πληρώσει ένα τρομερό τίμημα».
Μιλώντας για το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των Μνημονίων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν αγαπήθηκε από τον λαό, συνεπώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσεις τις επόμενες εκλογές. Και επί τη ευκαιρία, ακόμα και η προσφυγική κρίση εγκυμονεί κινδύνους για το κόμμα μου στη Γερμανία στις προσεχείς εκλογές (σ.σ. σε τρία ομόσπονδα κρατίδια στις 13 Μαρτίου). Παρ’ όλα αυτά, εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας».

«Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη, αλλά θέλουμε δημοσιονομική υπευθυνότητα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Σόιμπλε, ο οποίος ξάφνιασε όταν κατηγόρησε τη Γαλλία αλλά και την ίδια τη Γερμανία ότι την περίοδο 2002-2003 δεν υπάκουσαν στους κανόνες της ευρωζώνης, αποτελώντας αρνητικό παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

«Σου εύχομαι να μην κερδίσεις τις εκλογές, διότι δεν γίνεται να τηρήσεις αυτή την υπόσχεση!» αποκάλυψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα όταν, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, πήγε να τον δει και του αποκάλυψε ότι υποσχόταν παραμονή στο ευρώ αλλά απόρριψη του προγράμματος διάσωσης