Έπειτα από δύο συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες από ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, αλλά και 5 ήττες στα τελευταία 6 ματς, ο Ολυμπιακός αναζητά (4/3, 21:45) την 3η νίκη του αυτή τη σεζόν απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα στην 9η αγωνιστική του Top της Ευρωλίγκα. Το παιχνίδι είναι «τελικός» για τους «ερυθρόλευκους», λόγω της προτελευταίας θέσης στην οποία βρίσκεται στο βαθμολογικό πίνακα του 6ου ομίλου, με 3 νίκες – 5 ήττες.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος βρέθηκαν στο ΣΕΦ, όπου και παρακολούθησαν μέρος της προπόνησης της ομάδας τους και μέσω της παρουσίας τους έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης σε παίκτες και προπονητή.

Αγωνιστικά, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει και τον Χακίμ Ουόρικ στη δωδεκάδα, έτοιμο να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του.

Ο Αμερικανός σέντερ ακολούθησε το ομαδικό πρόγραμμα και επέλεξε τη φανέλα με το Νο21. Κατά τα άλλα, ατομικό πρόγραμμα ξεκίνησε ο Ματ Λοτζέσκι που μετά την ιογενή λοίμωξη που τον άφησε εκτός για αρκετές ομάδες θα κάνει αγώνα δρόμου για να επιστρέψει κόντρα στην Μπάμπεργκ. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες το ομαδικό πρόγραμμα ακολουθεί ο Ντάνιελ Χάκετ που δεν αγωνίστηκε απέναντι στην Καβάλα λόγω διαστρέμματος.

Σφαιρόπουλος: Πλέον θα μιλάω κι εγώ για διαιτησία

Στο μεταξύ, την απόφαση να μη σέβεται πλέον τον κανονισμό της Ευρωλίγκα σύμφωνα με τον οποίο οι προπονητές των ομάδων απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις για τη διαιτησία, ανακοίνωσε ο Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς με τη Λαμποράλ.

Και αυτό γιατί ο κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης είχε προβεί σε δηλώσεις για εύνοια του στιλ του Ολυμπιακού λόγω προσαρμογών από τους διαιτητές στο δυναμικό παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» στην άμυνα, πριν το τζάμπολ του αγώνα στη Μόσχα.

«Η αλήθεια είναι πως υπάρχει χειραγώγηση της διαιτησίας. Ο κ. Μπερτομέου, στην συνάντηση που είχαν οι κόουτς μαζί του στην έναρξη της σεζόν, μας είχε τονίσει πως οι προπονητές δεν πρέπει να μιλάνε για διαιτησία. Κάποιοι όμως δεν το έχουν τηρήσει και μιλάνε συχνά. Εγώ το τήρησα, αλλά από εδώ και πέρα θα μιλάω και εγώ», είπε ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» που έχουν παράπονα για τα σφυρίγματα στη Μόσχα, με την ΤΣΣΚΑ.

Εν όψει του αγώνα με τους Βάσκους, στο ΣΕΦ, ο Σφαιρόπουλος δήλωσε: «Ξεκινάμε την προσπάθεια μας για να ανακάμψουμε. Μία προσπάθεια με πολύ κρίσιμα ματς από εδώ και πέρα. Ξέρουμε την Λαμποράλ, όπως και μας ξέρουν. Έχουμε παίξει ήδη τρεις φορές φέτος. Πρέπει να μπούμε αποφασισμένοι στο παρκέ, συγκεντρωμένοι, να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας και να στηρίξουμε το πλάνο μας, πάνω σε αυτά που έχουμε δουλέψει. Δουλέψαμε τις αδυναμίες μας. Η κρισιμότητα του αγώνα είναι μεγάλη και περιμένω απ’ όλους μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Θέλουμε την στήριξη του κόσμου μας».

Ρωτήθηκε πως σκοπεύει να διαχειριστεί το ματς η ομάδα του Πειραιά και απάντησε: «Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο η πνευματικότητα ετοιμότητα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και θα πρέπει να παραμείνουμε στο πλάνο μας. Ο κόσμος μας ξέρει πως κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Μας έχει στηρίξει και μας έχει δώσει ώθηση σε δύσκολες στιγμές. Το έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είτε όταν πηγαίναμε καλά παρότρυνε την ομάδα αλλά και φορές που δεν πηγαίναμε καλά πάλι βοηθούσε και αυτό είναι σημαντικό για να ξεπεραστούν κάποια κενά για να βρει η ομάδα το ρυθμό της».

Σχολίασε και κάποιες διαμαρτυρίες από προπονητές αντιπάλων για την άμυνα του Ολυμπιακού: «Είναι αλήθεια πως κάποιοι προπονητές και παράγοντες μιλούν για την άμυνα του Ολυμπιακού. Η άμυνα του Ολυμπιακού είναι μέσα στα αθλητικά πλαίσια. Το μπάσκετ είναι άθλημα των επαφών και μας αρέσει να παίζουμε με επαφές. Σε όποιον δεν αρέσει διαμαρτύρεται. Στο παιχνίδι με την Μπάμπεργκ, ο διαιτητής τιμωρήθηκε για κακή διαιτησία με τρεις αγωνιστικές. Το ξέρατε αυτό; Και όμως τιμωρήθηκε. Στο Κάουνας στο πρώτο δεκάλεπτο μας σφύριζαν άσχημα, μας έδιναν εύκολα φάουλ, αλλά δεν μιλήσαμε και πάλι. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει χειραγώγηση της διαιτησίας. Ο κ. Μπερτομέου, στην συνάντηση που είχαν οι κόουτς μαζί του στην έναρξη της σεζόν, μας είχε τονίσει πως οι προπονητές δεν πρέπει να μιλάνε για διαιτησία. Κάποιοι όμως δεν το έχουν τηρήσει και μιλάνε συχνά. Εγώ το τήρησα, αλλά από εδώ και πέρα θα μιλάω και εγώ».

Ο Ολυμπιακός είχε περάσει νικηφόρα από τη «Fernando Buesa Arena» στον πρώτο γύρο της φάσης των «16», με τον Σφαιρόπουλο να θυμάται: «Σίγουρα το παιχνίδι του πρώτου γύρου έχει στοιχεία για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Λαμποράλ. Σίγουρα μας δίνει μία εικόνα για το πως θα πρέπει να παίξουμε, αλλά αυτό είναι ένα νέο παιχνίδι».

Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιάννη Μπουρούση, αλλά ο τεχνικός της ομάδας του Πειραιά ξεκαθάρισε: «Ο Μπουρούσης είναι ένας παίκτης-κλειδί για την Λαμποράλ και είμαστε έτοιμοι είτε αγωνιστεί ο Μπουρούσης, είτε όχι. Ξέρουμε καλά την Λαμποράλ αφού έχουμε παίξει τρεις φορές μαζί της».

Στη δωδεκάδα θα βρίσκεται για πρώτη φορά ο Χακίμ Ουόρικ: «Ο Ουόρικ έχει αρχίσει να προσαρμόζεται. Πρέπει να του δώσουμε πίστωση χρόνου. Θα τον έχουμε στην 12άδα και θα πάρει λεπτά συμμετοχής. Έστω και λίγο έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να μας βοηθήσει. Φυσικά θα ήταν να έχουμε έναν παίκτη πιο νωρίς, αλλά εξαντλήσαμε τις πιθανότητες μας και πήραμε παίκτη την τελευταία στιγμή. Ασφαλώς σε 3-4 μέρες που είναι στην ομάδα δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, χρειάζεται πίστωση χρόνου. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Τέλος, όσον αφορά στα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός μέσα στο παιχνίδι τον τελευταίο μήνα και στις άσχημες εμφανίσεις, ο Σφαιρόπουλους εξήγησε: «Οι διαφορές χάνονται γιατί η ομάδα έχει αλλάξει αρκετές φορές μέσα στην σεζόν την χημεία της. Για παράδειγμα, ο Λοτζέσκι απουσίασε δύο μήνες. Ένας βασικός και πολύτιμος παίκτης για εμάς. Μάθαμε να παίζουμε χωρίς εκείνον και μετά όταν επέστρεψε άλλαξαν οι ισορροπίες. Άλλαξαν οι ισορροπίες και με τους ερχομούς των νέων παικτών, με τους Παπανικολάου, Όντομ και Τζέιμς. Θέλαμε βέβαια παίκτες και καλώς ήρθαν. Τους χρειαζόμασταν. Όμως, όταν γίνονται αυτές οι αλλαγές, αυτές οι προσθαφαιρέσεις, χαλάνε κάπως την χημεία μιας ομάδας. Έχουμε μία έλλειψη ομοιογένειας με τις αλλαγές των παικτών. Aυτή είναι η αιτία που έχουμε σκαμπανεβάσματα. Όταν μπαίνουν και βγαίνουν παίκτες, όλο αυτό χαλάει την ισορροπία της ομάδας. Αν δείτε και στην πρώτη φάση που είχαμε τραυματισμούς, παίρναμε νίκες ακόμη και με απουσίες. Ο καθένας όμως είχε τον ρόλο του. Και τώρα υπάρχουν ρόλοι, αλλά πλέον έχουν αλλάξει τα σχήματα. Ακόμη ψαχνόμαστε σαν ομάδα. Για αυτόν τον λόγο κιόλας η ομάδα τώρα τελευταία δείχνει πως δεν μπορεί να αντιδράσει».

«Στοπ» στη Λαμποράλ ζητούν Ουόρικ και Αθηναίου

Οι Χακίμ Ουόρικ και Γιάννης Αθηναίου μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου πριν από το ματς του Ολυμπιακού με τη Λαμποράλ στο ΣΕΦ.

Ο Αμερικανός σέντερ που ακολούθησε το ομαδικό πρόγραμμα σήμερα θα είναι στη δωδεκάδα των «ερυθρόλευκων», έτοιμος να πάρει χρόνο συμμετοχής, όταν τον καλέσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. «Νιώθω καλά,» τόνισε ο ΝΒΑερ και πρόσθεσε: «Είμαι μόνο λίγες ημέρες στην ομάδα και σίγουρα θα χρειαστώ κάποιο χρόνο για να μπω στο κλίμα. Νομίζω όμως ότι θα είμαι έτοιμος. Είμαι αρκετά καλά, αλλά δεν μπορώ να πω αν είμαι 100% έτοιμος. Το σώμα μου είναι σε καλή κατάσταση. Προέρχομαι από μία σεζόν στην Αυστραλία και είχα την ευκαιρία να ξεκουραστώ κάποιες ημέρες. Εχω να αγωνιστώ σε επίσημο ματς περίπου δύο εβδομάδες, αλλά πιστεύω ότι είμαι σε καλή φυσική κατάσταση και θα τα πάω καλά». Ενόψει του αγώνα με τη Λαμποράλ Κούτσα τόνισε: «Ξέρω ότι μπορώ να τρέξουν καλά, να σουτάρουν από την περιφέρεια και γενικότερα να σκοράρουν πόντους που χρειάζεται η ομάδα τους. Η δουλειά μας λοιπόν είναι να τους σταματήσουμε και να μην τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό». Ο Αμερικανός ανυπομονεί να ζήσει την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι της νέας ομάδας του στο ΣΕΦ: «Εχω ακούσει για την ατμόσφαιρα εδώ, πριν ακόμα έρθω, με τον κόσμο που μίλησα, ότι είναι φοβερή. Μου αρέσει να παίζω σε τέτοιες ατμόσφαιρες και περιμένω πώς και πώς να το ζήσω αυτό».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Αθηναίου τόνισε: «Δεν έχουμε περιθώριο για απώλεια και θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να κάνουμε μία νέα αρχή. Θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε στις καλές εμφανίσεις ώστε να έρθουν και τα καλά αποτελέσματα», δήλωσε αρχικά ο Έλληνας γκαρντ λίγο πριν τη τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού για το παιχνίδι και πρόσθεσε: «Πρέπει μέσα από την καλή άμυνα να επιβάλλουμε τον ρυθμό από την αρχή του παιχνιδιού και να μην αφήσουμε την Λαμποράλ να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο που είναι πολύ καλή ως ομάδα. Αυτό που θέλουμε είναι μέσα από την καλή μας άμυνα να βρούμε σωστές επιλογές και στην επίθεση». Αναφορικά με το αν αυτός και οι συμπαίκτες του είναι έτοιμοι πνευματικά για ένα παιχνίδι δίχως… αύριο στη διοργάνωση, τόνισε: «Νομίζω πως όλα τα παιδιά, ξένοι κι Έλληνες, καταλαβαίνουν πως έχουμε φτάσει σε ένα οριακό για εμάς σημείο. Όλοι είναι έμπειροι παίκτες κι έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης. Έχουν καταλάβει πόσο κρίσιμοι είναι οι αγώνες για το αν θέλουμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας».