Ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας αποτελεί η ενέργεια, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ισχύ αυτού του όπλου.

Ανέφερε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι μαζί με τον ορυκτό πλούτο μπορούν να κάνουν τη χώρα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τόνισε ότι οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τον χώρο της ενέργειας δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Στόχος της ΔΕΗ, είπε, είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις και να αποτελέσει όχημα για διείσδυση στις γύρω αγορές. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει στην χώρα εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα είναι εφαρμόσιμος και θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ενεργειακές προοπτικές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος αναφέρθηκε στην προνομιούχα θέση της χώρας, την οποία οφείλει να εκμεταλλευτεί. Η ΔΕΠΑ, είπε, έχει πλήρως ενσωματώσει αυτήν την άποψη και προσπαθεί να κινηθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό η αγορά, η πλέον γειτονική στην χώρα μας που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική, είναι η Ιταλία και η εταιρεία επικεντρώνεται να προσελκύσει επιχειρηματικά σχέδια αξιοποιώντας την γειτνίαση με τη συγκεκριμένη χώρα.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά που θα αποτελέσει ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθανάσιος Κεφαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα στον κλάδο συνεχίζονται καθώς η νομοθεσία δεν εκσυγχρονίζεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από