Η αμερικανική εταιρεία των θαλάσσιων πάρκων αναψυχής SeaWorld παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι πολλοί υπάλληλοί της εμφανίζονταν ως προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων με σκοπό να κατασκοπεύουν ακτιβιστές και ζωοφιλικές οργανώσεις και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναλάβει στο μέλλον αυτήν την τακτική.

«Το διοικητικό συμβούλιο έδωσε οδηγίες στην διευθυντική ομάδα του ομίλου να βάλει τέλος σε αυτήν την πρακτική που συνίσταται στο να εμφανίζονται πολλοί υπάλληλοι ως ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SeaWorld. Η εταιρεία δικαιολογήθηκε ότι ακολουθούσε αυτήν την τακτική για «να προστατεύσει τους υπαλλήλους της, τους πελάτες της και τα ζώα μετά τις αξιόπιστες απειλές» που είχε δεχτεί.

Πέρσι το καλοκαίρι, η οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Συμπεριφορά απέναντι στα Ζώα (Peta) είχε καταγγείλει ότι η SeaWorld του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, έστειλε υπάλληλό της για να διεισδύσει στους κόλπους της. Στόχος του, σύμφωνα με την Peta, ήταν να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις και να υποκινεί βίαιες ενέργειες οι οποίες θα αμαύρωναν τη φήμη της οργάνωσης.

Ο εν λόγω υπάλληλος, ο Πολ Μακόμπ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν αναμονή των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήχθη για το θέμα, όμως πλέον έχει ξαναπιάσει δουλειά στην SeaWorld, το «μαύρο πρόβατο» της Peta.

«Νεκρά ζώα στα ενυδρεία»

Ο Τζόελ Μάνμπι, ο διευθυντής της SeaWorld Entertainment, δεν διευκρίνισε πόσοι υπάλληλοι του ομίλου είχαν αναλάβει τέτοιες «αποστολές», όμως διαβεβαίωσε ότι αυτή η πρακτική θα σταματήσει.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Peta, η Τρέισι Ράιμαν, υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή η τελευταία ανακοίνωση (της εταιρείας) επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιούσε περισσότερους από έναν κατασκόπους για να διεισδύσει και να προκαλέσει αναταραχή στην Peta».

Η οργάνωση καταγγέλλει τακτικά τη SeaWorld για τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται τα ζώα και η Ράιμαν υπενθύμισε ότι «νεκρά ζώα ανακαλύπτονται συνεχώς στα ενυδρεία της και από τον Νοέμβριο έχουμε έναν θάνατο κάθε μήνα».

Η SeaWorld έχει ξεκινήσει εργασίες για να μεγαλώσει τα ενυδρεία, οι οποίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2018.

Το 2014 ο όμιλος παραδέχτηκε ότι τα έσοδά του είχαν μειωθεί εν μέρει εξαιτίας μιας εκστρατείας εναντίον των θεαμάτων με πρωταγωνίστριες φάλαινες όρκες.