Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αρχές δεν ξέρουν πού βρίσκεται το 13% του εκατομμυρίου των προσφύγων οι οποίοι καταγράφηκαν στη χώρα το 2015, καθώς δεν παρουσιάστηκαν στις εστίες όπου έπρεπε να μεταβούν.

«Τα πιθανά αίτια (της απουσίας των προσφύγων) μπορεί να είναι για παράδειγμα η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους, η συνέχιση του ταξιδιού τους προς άλλη χώρα ή το ότι πέρασαν στην παρανομία» εξηγεί η κυβέρνηση σε γραπτή απάντησή της προς βουλευτές του αριστερού κόμματος Die Linke.

Μία άλλη πιθανότητα είναι η ύπαρξη διπλοεγγραφών στην EASY, την υπηρεσία που καταμετρά τους πρόσφυγες που θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και στη βάση της οποίας τους προσφέρθηκε εστία σε κάποια από τις γερμανικές περιφέρειες.

Το σύστημα κατέγραψε 1,09 εκατομμύριο μετανάστες το 2015, ρεκόρ για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Αντιμέτωπες με την μεγάλη εισροή, οι αρχές υιοθέτησαν στα τέλη 2015 και αρχές 2016 σειρά μέτρων ώστε να επισπευσθούν η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και οι απελάσεις, αλλά και να διαμορφώσουν οι ίδιες μία καλύτερη συνολική εικόνα.

Η Γερμανία πολύ πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο της αρχείο που περιέχει τις ταυτότητες όλων των προσφύγων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο έδαφός της και όλοι πρέπει στο εξής να λάβουν μια ταυτότητα που ονομάζεται «τεκμήριο άφιξης».

Εξάλλου η κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου υιοθέτησε την Πέμπτη νόμο που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οποιοσδήποτε μετανάστης που δεν θα παρουσιαστεί στην εστία που του έχει δοθεί, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από όλα τα κοινωνικά επιδόματα.

«Λάβαμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του φαινομένου (των προσφύγων των οποίων οι αρχές χάνουν τα ίχνη) και μελλοντικά θα συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποτίμηση των συνεπειών» υπογράμμισε καθώς ορισμένα από τα μέτρα αυτά τέθηκαν πολύ πρόσφατα σε ισχύ και άλλα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Ο εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιοριστεί η ελευθερία κυκλοφορίας των προσφύγων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Δεν υπάρχουν στη Γερμανία νομικές βάσεις για στέρηση ή περιορισμό της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο» επισήμανε.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας της γιατί άνοιξε τις πύλες εισόδου της χώρας στους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από