Πρόσκληση σε διάλογο από το βήμα της Βουλής απηύθυνε στους αγρότες του μπλοκ των «σκληρών» της Νίκαιας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα επιχείρησε να διχάσει τους αγρότες αναφερόμενος στην πλειοψηφία που δηλώνει χαμηλά εισοδήματα και τη μειοψηφία των πλουσίων «που δεν θα προστατευθεί από την κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός, όμως, άδειασε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την παρέμβασή της για τα αγροτικά μπλόκα, λέγοντας ότι κάθε κοινωνική ομάδα έχει δικαίωμα να διεκδικεί. Της αναγνώρισε ωστόσο ότι στόχος της ήταν να τηρηθεί η νομιμότητα.

Με την παραγγελία της προς τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επισήμανε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων συνιστά το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και τους ζητούσε με τη συνδρομή της Αστυνομίας να βεβαιώσουν το αδίκημα και να προχωρήσουν στην ποινική δίωξη των υπευθύνων. Η εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ που κατήγγειλε «σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών».

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος σχολίασε στα «ΝΕΑ» ότι «κάθε αγρότης έχει σαράντα δικαστήρια από το 2014 ακόμη», ενώ δίνοντας το στίγμα των διαθέσεων των αγροτών σχολίασε πως «μόνο όταν σε παίρνει ο παπάς δεν γυρίζεις, αν σε πάρει ο χωροφύλακας γυρίζεις…».

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ομάδα της Νίκαιας είχε προγραμματισθεί για τις 10.30 το πρωί σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για τη συνάντηση είχαν υποβάλει την περασμένη Κυριακή οι εκπρόσωποι των 68 μπλόκων που συντάσσονται με τη Νίκαια και ενώ είχε προγραμματιστεί το ραντεβού στο Μαξίμου με τις άλλες δύο ομάδες των αγροτών.

Ο Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, φρόντισε για μια ακόμη φορά να κάνει διαχωρισμό, αναφερόμενος σε μικρομεσαίους – φτωχούς αγρότες και μεγαλοαγρότες που αποτελούν το 5% του συνόλου, έχουν μεγάλα εισοδήματα «και δεν θα προστατευθούν». Στην προσπάθειά του να διχάσει τους αγρότες, αναφέρθηκε αναλυτικά στα εισοδήματα «της συντριπτικής πλειοψηφίας» και υποστήριξε ότι ένας από τους αγρότες που στη συνάντηση της Δευτέρας δεν συμφωνούσε με τις κυβερνητικές προτάσεις, όταν ρωτήθηκε τι εισόδημα δηλώνει, τού απάντησε «50.000». Ετσι κατά τον Πρωθυπουργό ερμηνεύεται η διαφωνία των αγροτών με τις κυβερνητικές προτάσεις.

Αναταραχή στα μπλόκα. Στα αγροτικά μπλόκα επικρατούσε χθες αναταραχή, καθώς όσοι είχαν εκπροσωπηθεί στο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα και έφυγαν όπως είπαν «με άδεια χέρια» αναζητούσαν νέους τρόπους για τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ σε αρκετές συνελεύσεις ακούστηκαν πολλές φωνές για νέα συγκέντρωση στην Αθήνα.

Σε περιοχές όπως η Φθιώτιδα οι αγρότες συμφώνησαν να ενισχύσουν τα μπλόκα τους σε στρατηγικά σημεία των εθνικών οδικών αξόνων, επαναφέροντας από τα χωριά τρακτέρ που είχαν αποχωρήσει προκειμένου να αρχίσουν δουλειές στα χωράφια κάτω από την πίεση της καλοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Ετσι προσανατολίζονται στον ασφυκτικό αποκλεισμό του Μπράλου, κομβικό σημείο που κόβει την Ελλάδα στα δύο.

Στο ίδιο κλίμα με τους αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες του Εβρου. Αποφάσισαν τη μετακίνηση του «μπλόκου» από το τελωνείο των Κήπων και την ένωσή του με το μπλόκο στην περιοχή του Αεροδρομίου Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης.

Οι αγρότες αρκετών μπλόκων, κυρίως από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που αναμένεται να εκπροσωπηθούν σήμερα στο Μαξίμου, αποφάσισαν «σε ένδειξη καλής θέλησης» να ανοίξουν την κυκλοφορία στα σημεία των αποκλεισμών και να παραμείνουν ανοιχτά τα μπλόκα έως την επιστροφή των συναδέλφων τους και την αποτίμηση της συνάντησης.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Στον Προμαχώνα, υπό την πίεση και της βουλγαρικής πλευράς, άνοιξαν χθες τα σύνορα, ενώ σε άρση του αντιμπλόκου τους προχώρησαν οι βούλγαροι φορτηγατζήδες. Προσωρινά άνοιξε και το μπλόκο των Τεμπών καθώς οι αγρότες εκτίμησαν ότι η εναλλακτική διαδρομή είναι δύσκολη για τους οδηγούς με δεδομένες τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στην περιοχή.