Υπέρ της γρήγορης επιστροφής του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα τάχθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, χωρίς ωστόσο να στέλνει μηνύματα υποχωρητικής διάθεσης εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Αντίθετα, κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν στο Ασφαλιστικό, τους δημοσιονομικούς στόχους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας Διοίκησης και τη λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, καλό θα ήταν να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το Μεταναστευτικό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, προσγείωσε τις ελληνικές προσδοκίες για ρύθμιση του χρέους σημειώνοντας ότι οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του ανέρχονται μόνο στο 12% του ΑΕΠ τη στιγμή που το όριο για να χαρακτηριστεί βιώσιμο είναι το 15% και όταν άλλες χώρες πληρώνουν υψηλότερο ποσοστό (η Ιταλία 20,4%, η Ισπανία 18,8%, η Κροατία 16%, η Γαλλία 14,5% και το Βέλγιο 13,9%).