Το αριστερό κόμμα Podemos της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές (PSOE) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τη συμφωνία που έκαναν οι τελευταίοι με το φιλελεύθερο, κεντρώο Ciudadanos.

Η συμφωνία αυτή «εμποδίζει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας πλουραλιστικής κυβέρνησης για την αλλαγή», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ίνιγκο Ερεχόν, ο υπ’ αριθμόν 2 του Podemos, προβλέποντας ότι ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης του PSOE, δεν θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Podemos, οι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν τη φιλελεύθερη ιδεολογία του Ciudadanos κυρίως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην εργασία και το πρόγραμμά τους δεν εγγυάται την προστασία των εργαζομένων, την ώρα που η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην οποία είχε προχωρήσει η δεξιά κυβέρνηση το 2012 είχε περιορίσει ήδη σημαντικά τα δικαιώματά τους.

Η προγραμματική συμφωνία του PSOE με το Ciudadanos «μας επαναφέρει στην οικονομική πολιτική από την οποία θέλαμε να ξεφύγουμε», πρόσθεσε.

Ο Ερεχόν άφησε να εννοηθεί ότι στο Κοινοβούλιο το Podemos θα καταψηφίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το PSOE και το Ciudadanos, λέγοντας ότι «ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει μόνο στην αποχή του PP», του Λαϊκού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι το έργο του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν. Επί συνόλου 350, τo κόμμα του έχει 90 έδρες, το PP του Ραχόι 123, οι Podemos 69 έδρες και οι Ciudadanos 40 έδρες.

Με τα σημερινά δεδομένα σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί διά της αποχής κάποιου κόμματος από την β’ ψηφοφορία, έτσι ώστε να λάβει η κυβέρνηση σχετική πλειοψηφία.

Εάν ο Ραχόι καταψηφίσει την κυβέρνηση και οι Podemos κάνουν το ίδιο, τότε θεωρείται πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Για «ανευθυνότητα» και «ψέματα» κατηγορούν οι Σοσιαλιστές τους Podemos.

«Το Podemos έδειξε ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής» είπε ο Ερνάνδο. Σημείωσε ότι το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας χρειάστηκε 15 ημέρες για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και υπερασπίστηκε τη συμφωνία με το Ciudadanos λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι προβλέπει και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας.

«Το Podemos επέλεξε να πει ψέματα για αυτή τη συμφωνία, ως μια άθλια δικαιολογία» για να μην ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη του PSOE, κατέληξε ο Ερνάνδο.