Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δίνει περιθώριο μέχρι την έκτακτη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας για την επιτυχία των μέτρων φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αν δεν αποδώσουν, θα πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ άλλα μέτρα, είπε ο Ντε Μεζιέρ έπειτα από συνάντηση που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εσωτερικών της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον.

Κοινός στόχος είναι να μειωθούν αισθητά, σταθερά και μόνιμα οι ροές προσφύγων, είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη Τύπου με τον σουηδό ομόλογό του στο Βερολίνο.

Ο καλύτερος τρόπος είναι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Να τερματιστεί η παράνομη διακίνηση μέσω της Τουρκίας, να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την ελληνική Ακτοφυλακή, τη Frontex και την αποστολή του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται και η επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, ώστε να μη φτάνουν στην Ελλάδα» είπε ο Ντε Μεζιέρ.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στη γραμμή αυτή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα βοηθήσουμε ώστε τα μέτρα να επιτύχουν» πρόσθεσε. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου, θα εξεταστεί εάν αυτά τα μέτρα οδηγήσουν σε σταθερή και ουσιαστική μείωση του αριθμού των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. «Εάν συμβεί αυτό, θα είναι περιττή η λήψη άλλων μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση όμως θα πρέπει να εξεταστούν άλλα μέτρα. Κατά προτεραιότητα ευρωπαϊκά μέτρα» είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του o Ντε Μεζιέρ δεν είχε αποκλείσει να παραιτηθεί η Γερμανία από τη γραμμή της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Εν ανάγκη θα προστατευτεί ο χώρος της Σένγκεν σε άλλα σύνορα» είχε πει ο Ντε Μεζιέρ στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD.