Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα του κλεισίματος των συνόρων, ενεργοποιώντας τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που θα σημάνει ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων σε ελληνικό έδαφος. Στην Αθήνα επιχειρούν με διαβήματα, επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με ευρωπαϊκούς παράγοντες και ενεργοποίηση του αμερικανικού και του γερμανικού παράγοντα να περισώσουν τουλάχιστον τις εντυπώσεις της καραντίνας και να πιέσουν για την άμεση έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο.

Η Αυστρία πάντως δηλώνει αποφασισμένη να τραβήξει τον δρόμο της ερήμην της Ελλάδας, παρά τον διπλωματικό πόλεμο που ξέσπασε με αφορμή τη σημερινή διάσκεψη, την οποία διοργανώνουν οι αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών στη Βιέννη με καλεσμένες όλες τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου συν τη Βουλγαρία, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή πρόσκληση της Ελλάδας. Η Αθήνα αντέδρασε έντονα με διαβήματα τόσο προς την πρεσβευτή της Αυστρίας στην Αθήνα όσο και προς το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με μια σκληρή δήλωση χαρακτήρισε την αυστριακή πρωτοβουλία «μη φιλική ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το διεθνές δίκαιο». Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μουζάλας μιλούσε για «πραξικοπηματική» κατάργηση της Σένγκεν.

«ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΧΗΜΑ». Απαντώντας στην Αθήνα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών αρκέστηκε να δηλώσει, με αφορμή τη σημερινή διάσκεψη, ότι οι σχετικές συζητήσεις «διεξάγονται μέσα σε ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες» και ότι πρόκειται «για σταθερό σχήμα»! Η ανακοίνωση προκάλεσε νέα αντίδραση του ΥΠΕΞ που διά του εκπροσώπου του, Κωνσταντίνου Κούτρα, απάντησε ότι «η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για όλη την Ευρώπη περίοδο».
Αναλόγως κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μαρκ Ρούτε. Ο έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Ολλανδό ομόλογό του (και προεδρεύοντα της ΕΕ) τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση όσων συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά.

Αιχμές για τη μη πρόσκληση της Κομισιόν στην επίμαχη διάσκεψη άφησε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν για το Μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτό. Πιο σκληρός ήταν, όμως, ο αρμόδιος επίτροπος στη σχετική επιστολή που απηύθυνε χθες προς την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αφήνει αιχμές για τη διάσκεψη με τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, κάνει λόγο για την ανάγκη όλα τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί τη Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ ότι η απόφαση της Αυστρίας να βάλει πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου που θα δέχεται η Αυστρία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση της Γενεύης. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να λάβει μέτρα για την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη είναι ότι η αυστριακή υπουργός σε χθεσινή τοποθέτησή της εγκαλεί τη Γερμανία ότι από τη μια δεν μπορεί να διασφαλίσει στην Ελλάδα πολιτική ανοιχτών συνόρων και από την άλλη «ζητά από την Αυστρία να σταματήσει αυτούς που θέλουν να πάνε στη Γερμανία».

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Και ενώ η χώρα βρίσκεται σε de facto καραντίνα, ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει, σε χθεσινή συνάντησή του με δημοσιογράφους, τα προσκόμματα που φέρνει η Τουρκία (κατ’ επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου των «ΝΕΩΝ» της Δευτέρας) στις συζητήσεις που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ για το επιχειρησιακό σχέδιο της συμμαχικής αποστολής στο Αιγαίο. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει απευθύνει σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας ώστε να ξεμπλοκάρει το ζήτημα, ενώ ήδη έχει υπάρξει αμερικανική και γερμανική παρέμβαση προς την πλευρά της Τουρκίας.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, έχει θέσει στο τραπέζι της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, από τις γκρίζες ζώνες μέχρι τα επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, απορρίπτει την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της, ενώ ζητά η δραστηριότητα (activity, σύμφωνα με τους Τούρκους και όχι operation) των συμμαχικών πλοίων να λαμβάνει χώρα στα διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο Μεσημβρινό. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας μάλιστα φέρεται να έχει παρέμβει προς την Τουρκία ώστε να επιστρέφουν εκεί όλοι όσοι εντοπίζονται, εκτός από όσους έχουν καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος.
Όταν ρωτήθηκε για τη συμπεριφορά του Τούρκου εκπροσώπου στη Στρατιωτική Επιτροπή, ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι σε άτυπη τριμερή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας με τον διοικητή της Στρατιωτικής Επιτροπής, ο Τούρκος εμφανίστηκε να δηλώνει κάτι του τύπου «δεν μπορώ να εφαρμόσω τις μ…ες των πολιτικών».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ακόμη ότι ετοιμάζονται δύο νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή του Βόλου και στην Ήπειρο καθώς, όπως είπε, η συμφωνία είναι η Ελλάδα να δεχθεί 20.000 άτομα και στις υπάρχουσες δομές φιλοξενούνται ήδη 13.000.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ. Εμφανίστηκε μάλιστα θετικός στο ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό με αφορμή το αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανοιχτός εμφανίστηκε και ο Πρωθυπουργός σε χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «αν συντρέχουν οι λόγοι» μια συνάντηση θα μπορούσε να προγραμματιστεί κοντά στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.