Ούτε ο μεγάλος Χρήστος Παπανικολάου όταν έγραφε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου (με το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε στην Αθήνα με επίδοση 5,49 μ. στο επί κοντώ στις 24 Οκτωβρίου 1970) δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε το αγαπημένο του άθλημα στην Ελλάδα.

Διότι πλέον έχουμε τον πρώτο έλληνα αθλητή που φλερτάρει με τα 6 μέτρα (5,91 μ. είναι το ρεκόρ του Κώστα Φιλιππίδη), αλλά και τον κάτοχο της κορυφαίας επίδοσης στον κόσμο στην κατηγορία των παίδων Εμμανουήλ Καραλή (με το 5,53 μ. που πέτυχε στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΣΕΦ).

Η παράδοση των ελλήνων αθλητών λοιπόν στα άλματα είναι μεγάλη και συνεχίζεται ικανοποιητικά. Αθλητές όπως ο Κώστας Φιλιππίδης ή ο Λούης Τσάτουμας αλλά και τα χρυσά κορίτσια του επί κοντώ, η Νικόλ Κυριακοπούλου (η οποία μάλιστα πριν από τρεις μέρες σημείωσε στη Στοκχόλμη, εκπληκτικό πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου και 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών παιρνώντας τα 4.81μ.) και η Κατερίνα Στεφανίδη, αποτελούν ουσιαστικά παράδειγμα για τους νεότερους και τους επίδοξους διαδόχους τους.

Αλλωστε, π.χ. στο επί κοντώ ο Δημήτρης Πατσουκάκης έρχεται δυνατά (στα 28 του πλέον) και δικαιούται να ονειρεύεται ακόμα και θέση πλάι στον Φιλιππίδη στο μακρινό Ρίο το καλοκαίρι, εφόσον μπορέσει να εξασφαλίσει την ολυμπιακή πρόκριση.

Στις γυναίκες η απουσία των Κυριακοπούλου και Στεφανίδη έδωσε την ευκαιρία στη νεαρή Αριάδνη Αδαμοπούλου να γίνει η νεότερη πρωταθλήτρια στην ιστορία (15 χρονών και 2 μηνών) της διοργάνωσης ξεπερνώντας τα 3,90 μ., που παρότι δεν είναι τόσο μεγάλη επίδοση, έχει τα φόντα να προχωρήσει.

Οσον αφορά μάλιστα την κατηγορία των γυναικών στο επί κοντώ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη που έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για μεγάλα πράγματα.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ. Στο ύψος επίσης τα πράγματα ήταν εντυπωσιακά με το στοιχειωμένο ρεκόρ του μεγάλου Λάμπρου Παπακώστα (2,35 μ.) να τρίζει από τον Κώστα Μπανιώτη, που πέρασε τα 2,33 μ. Από κοντά και ο Αντώνης Μάστορας, για έναν υγιή ανταγωνισμό των δύο κορυφαίων αλτών μας στο ύψος.

Ακολουθεί ο 17χρονος Αντώνης Μέρλος, ο οποίος στο εν λόγω πρωτάθλημα πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ παίδων (2,14 μ.) και έδειξε ότι το μέλλον τού ανήκει έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος στους παίδες.

Η Βούλα Παπαχρήστου, πιο ώριμη από ποτέ, έγινε η πρώτη μαμά της αποστολής στο Ρίο: εξασφάλισε εισιτήριο με το 14,15 μ. στο τριπλούν. Κρατήστε ακόμα κάποια ονόματα για το μέλλον όπως Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης και Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, Δημήτρης Μονόπωλης στο τριπλούν Κωνσταντίνα Ρωμαίου στο ίδιο αγώνισμα.