«Η Τουρκία είναι αυτή η οποία ανοίγει ή κλείνει την πόρτα σε σχέση με τους πρόσφυγες» και πρέπει «να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι οι ευθύνες της Τουρκίας δε μετατοπίζονται στην Ελλάδα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας, οι εσφαλμένες επιλογές ολόκληρων δεκαετιών να μετατρέπονται τελικά σε μία επίθεση κατά της Ελλάδος και σε μία αμφισβήτηση της ικανότητάς μας».

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση, ότι «τους τελευταίους μήνες έγινε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε σχέση με την ετοιμότητά μας να διαχειριζόμαστε παρόμοια θέματα, έγιναν λάθος δηλώσεις, υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τώρα τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» και επανέλαβε την άποψή του για «πλωτά hotspots, για πλωτά κέντρα καταγραφής και πρώτης υποδοχής στις ακτές της Τουρκίας».

Σχετικά με τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, ο Ευ. Βενιζέλος, ανέφερε πως το θετικό της συμφωνίας είναι ότι «αποσυμπιέζεται η πίεση προς την Ελλάδα», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και επειδή τα ζητήματα του ΝΑΤΟ συνδέονται με το ιστορικό βάθος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τα ζητήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, με ζητήματα χωρικών υδάτων, αερίου χώρου, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, έρευνας και διάσωσης, FIR, αντιλαμβάνεστε ότι οι παγίδες είναι συνεχείς, καθημερινές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα που δημιουργήθηκε στη Ρόδο και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 πήγε στην Τεχεράνη ως υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν υποβάλαμε κανένα σχέδιο πτήσης στους Τούρκους, ούτε δημιουργήσαμε παρόμοιο θέμα».

«Πήγαμε στο Ισφαχάν, πήγαμε στην Τεχεράνη, γυρίσαμε, δεν πήρε κανείς είδηση για το τι συμβαίνει και δεν πρέπει ν’ ανοίγει κανείς παρόμοια θέματα εις βάρος του», ανέφερε

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε, επίσης, ότι η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, τόνισε ότι «χωρίς μεσαίο χώρο δε γίνεται, ο μεσαίος χώρος είναι ο κρίσιμος παράγοντας» και συμπλήρωσε πως ο μεσαίος χώρος, το προοδευτικό κέντρο, η σοσιαλδημοκρατία, «πρέπει να συγκροτηθεί, δεν πρέπει να φλερτάρει με αστεία σενάρια του τύπου συνεργασία για να στηρίξουμε τον κ. Τσίπρα που παραπαίει, αλλά ούτε βεβαίως και ταυτίζεται με τη δεξιά, με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ο πόλος ο οποίος μπορεί να οδηγεί τα πράγματα στο ευρύτερο σχήμα της συνεργασίας των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, με τις ισορροπίες που πρέπει και με τη σύνθεση που πρέπει».

«Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα, αλλά πρέπει να υπάρχει σωστός συσχετισμός δυνάμεων και χωρίς μεσαίο προοδευτικό χώρο δεν υπάρχει προοπτική για τη χώρα» τόνισε.