Κατά μία περίεργη σύμπτωση φέτος ο Δημήτρης Κεχαΐδης έχει την τιμητική του. Ηδη ο Θανάσης Παπαγεωργίου παίζει στις «Δάφνες και Πικροδάφνες» στο Θέατρο Μουσούρη, σκηνοθέτησε το «Με δύναμη από την Κηφισιά» στο Θέατρο Στοά και στις 23 Φεβρουαρίου σκηνοθετεί το τρίτο έργο του νεοέλληνα θεατρικού συγγραφέα «Το πανηγύρι» για το Εθνικό Θέατρο.
«Φέτος κάνω τρεις Κεχαΐδηδες» λέει στο «Νσυν» ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. «Μαζί με "Το τάβλι" που είχα κάνει το 1977 στο Αρμα Θέσπιδος, σχεδόν τον ολοκληρώνω. Νομίζω μένει "Η βέρα" και κάτι παλιά έργα του. Και έτσι έχω μια σφαιρική εικόνα για τον Κεχαΐδη. Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για σύμπτωση. Αποφάσισα να σκηνοθετήσω το "Με δύναμη από την Κηφισιά" επειδή δεν μπορούσα να παίξω εγώ και ήθελα ένα έργο με γυναίκες και ποιος ξέρει πώς, ήρθε αυτό και κάθησε μια χαρά».
ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ». «Αυτό που μας βγαίνει φέτος με την απασχόληση με τον Κεχαΐδη είναι τα δύο πρόσωπά του. Η "Κηφισιά" και οι "Δάφνες" δεν έχουν καμία σχέση με "Το πανηγύρι", ως γραφή και ως πρόθεση νομίζω. "Το πανηγύρι" βέβαια είναι ένα έργο που ο Κεχαΐδης έγραψε όταν ήταν 29 χρόνων, πολύ νέο παιδί, και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι το έγραψε σε μια εποχή που το ελληνικό έργο δεν είχε καμία θέση στο ελληνικό ρεπερτόριο. Με το ζόρι παίζονταν ελληνικά έργα τέτοιας φύσης, ποιοτικά ας πούμε. Τα κορόιδευαν όπως τα κοροϊδεύουν ακόμα τα λεγόμενα κουλτουριάρικα, γιατί δεν είχαν εμπορικότητα. Δεν ενδιέφερε κανέναν επιχειρηματία να ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέατρο.
Ετσι, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό γιατί είναι ένα έργο που δεν είναι ηθογραφία, κακώς αν κάποιοι το έχουν δει έτσι. Είναι ένα έργο εντελώς ποιητικό, που αφορά μια ιστορία στον κάμπο, μια ζωή στον κάμπο, για ανθρώπους πολύ ταλαιπωρημένους, πεινασμένους και εξαθλιωμένους από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα του 1960. Αυτοί οι άνθρωποι είναι νομάδες και φαίνεται ότι δεν έχουν καμία θέση στον ήλιο. Και γράφτηκε σε μια εποχή που δεν επρόκειτο να παιχτεί. Και το ήξερε ο Κεχαΐδης. Αν δεν βρισκόταν ο Κάρολος Κουν δεν θα υπήρχε το έργο, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε και ο Κεχαΐδης, γιατί αυτή η κίνηση του Κουν να ανεβάσει ένα τέτοιο δύστροπο έργο σε μια τέτοια εποχή, ήταν μεγάλη απόφαση».
«ΔΑΦΝΕΣ» ΚΑΙ «ΚΗΦΙΣΙΑ». «Οταν γράφει τις "Δάφνες", "Το τάβλι" και την "Κηφισιά" βλέπουμε έναν άλλο Κεχαΐδη. Εχει μια βαθιά ματιά στα πράγματα, αλλά έχει γίνει πιο κοσμοπολίτικος. Εχει βγει πια σε σύνολα ανθρώπων που αφορούν κοινωνίες όχι προχωρημένες, αλλά πιο βρωμισμένες θα έλεγα στο μυαλό τους. Οι μεν πολιτικοί των "Δαφνών" είναι οι πολιτικοί, τα ρεμάλια, αυτά τα λαμόγια της αιώνιας ελληνικής πολιτικής, η δε "Κηφισιά" είναι αυτές οι γυναίκες των βορείων προαστίων που έχουν άλλου είδους μοναξιές, άλλου είδους προβλήματα. Βέβαια και αυτές το ίδιο πρόβλημα μοναξιάς έχουν, ψάξιμο και σκάψιμο κάνουν μέσα τους, η καθεμία με τον τρόπο της.
Στο "Πανηγύρι" δεν είναι αυτό. "Το Πανηγύρι" είναι μια πολύ ωραία καρτ ποστάλ. Και εγώ έτσι θέλω να το δω ως παράσταση. Σαν ένα πολύ ωραίο ποίημα».
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου προσπαθεί πάντα να κάνει σωστή επιλογή συνεργατών, ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί και να μιλήσει την ίδια γλώσσα ώστε να μην έχει προβλήματα. «Νομίζω ότι είμαι βολικός άνθρωπος και τα βρίσκουμε εύκολα, γιατί έχω υπομονή. Είμαι ηθοποιός πολλά χρόνια και ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες οπότε δεν έχω πρόβλημα. Καλά πάμε».
ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ. «Συνήθως παίζω και σκηνοθετώ ταυτόχρονα. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Μου αρέσει να αυτοσκηνοθετούμαι όταν είμαι στο Θέατρο Στοά τουλάχιστον, γιατί έτσι έχω την πλήρη ευθύνη αυτού του προϊόντος που θα βγει. Αν ήταν αλλιώς, μπορεί να είχα αλλάξει ως καλλιτέχνης. Επίσης, μου αρέσει όταν σκηνοθετώ αλλά δεν παίζω στην παράσταση, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα μπορούσα να κάνω μόνο αυτό χωρίς να λειτουργώ ως ηθοποιός».

INFO
- «Το πανηγύρι» στο Εθνικό Θέατρο (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210-5288.170 - 1) από 23/2 έως 24/4
- «Με δύναμη από την Κηφισιά» στο Θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 210-7702.830) έως 21/2
- «Δάφνες και πικροδάφνες» στο Θέατρο Μουσούρη (Πλ. Καρύτση 7, τηλ. 210-3310.936) έως 28/2

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από