Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, Ελλάδα και Ιταλία, έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναζητώντας από κοινού τρόπο εξόδου, με πολιτικές ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά με ενδιαφέρον για την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο 1ο Επιχειρηματικό Forum Ιταλίας-Ελλάδας.

Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν αναλάβει την ιστορική τους ευθύνη στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον 19ο αιώνα και αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στο ασταθές περιβάλλον.

Ειδικότερα, κλείνοντας τις εργασίες του Forum επισήμανε: «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, Ελλάδα και Ιταλία έχουμε ίδιες αντιλήψεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, και στον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη για τις επιλογές της ΕΕ, οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο βηματισμό, καθώς θέλουν να υιοθετηθεί μια πιο φιλική ατζέντα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και να υπάρξουν συντονισμένες ευρωπαϊκές προσπάθειες για τα γεωπολιτικά προβλήματα όπως το προσφυγικό».

Ακόμη, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια κρίσης, επιχειρεί μόνιμη και σταθερή στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με προϋποθέσεις καλύτερες, για να επστρεψουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των εξής πρωτοβουλιών:

– Δράσεις για την ίδια τη στρατηγική της ανάπτυξης. Θα κατατεθεί, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, τον επόμενο Απρίλιο, το στρατηγικό σχέδιο με τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ προωθούνται και πρωτοβουλίες για εργαλεία που θα στηρίξουν τις επενδύσεις, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, που είναι επίσης προς εισαγωγή στη Βουλή, αφορά στο ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, που θα επιτρέψει τη διαφάνεια και θα δώσει χώρο να συμμετέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Το αναπτυξιακό ταμείο (μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ) είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα και μπορεί να δίνει δάνεια.

– Δίνεται έμφαση σε όλες τις δράσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, με αλλαγές στον επιμελητηριακό θεσμό, με μείωση της γραφειοκρατίας.