Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη, χτυπώντας καμπανάκι για τις οικονομίες της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας όπου μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης. Επίσης ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μεγάλης αστάθειας λόγω αναταραχών στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί το 2016 κατά 3%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Πρόκειται για την ίδια ανάπτυξη που καταγράφηκε το 2015. Τον Νοέμβριο ο Οργανισμός είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει το 2016 στο 3,3%. Η ανάπτυξη στη Γερμανία αναμένεται ότι θα ανέλθει φέτος σε 1,3% και το 2017 στο 1,7%. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2% και το 2,2% αντίστοιχα.

«Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» ανέφερε σε σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. «Ορισμένες αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μεγάλες μεταβολές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις επιπτώσεις από το υψηλό εσωτερικό χρέος» ανέφερε ακόμη η ίδια έκθεση. Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικές αναταράξεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, που οφείλονται κυρίως στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα και τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που δείχνουν ότι η οικονομία έχει δεχτεί πλήγμα. Την περασμένη εβδομάδα ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World Index υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι τιμές τού πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 6,5% και το 2017 στο 6,2%.

Την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα στη Σαγκάη οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο. Ο ΟΟΣΑ ζήτησε χθες από το G20 να εξετάσει την υιοθέτηση δημοσιονομικών κινήτρων για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κατάσταση. Τα μέτρα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκούν σήμερα οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες. «Χρειάζεται μια ισχυρότερη συλλογική απάντηση ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση» σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που προειδοποιεί ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή.

© Bloomberg News