Η Ιταλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει επεκτατικές οικονομικές πολιτικές και μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το ζήτημα είναι εμπιστευτικό.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν ετοιμάζουν σχετικό έγγραφο που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ή νωρίς την άλλη εβδομάδα, ανέφερε η ίδια πηγή. Το γραφείο του Ρέντσι αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα. Σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα συναντήσει τους άλλους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλέστηκε χθες πρώτη η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», θα ζητεί να βρεθούν τρόποι για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω περισσότερων κρατικών δαπανών ή μέσω φοροαπαλλαγών και πάντα μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών συνθηκών. Επίσης, να δοθούν περισσότερα κίνητρα στις κυβερνήσεις ώστε να προχωρούν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη.

Η Ιταλία με το έγγραφο αυτό θα ζητεί ακόμη τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης ανέργων, αίτημα που είχε θέσει ο Παντοάν και στο παρελθόν, και την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Τέλος, θα καλεί την Κομισιόν να εφαρμόσει πλήρως το επενδυτικό σχέδιο που έχει σχεδιάζει ο πρόεδρός της ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να εγκρίνει την τοποθέτηση ενός υπουργού Οικονομικών για ολόκληρη την ευρωζώνη και την εφαρμογή ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων σε όλη την ΕΕ.

Την ώρα που η Ιταλία και η Ελλάδα σηκώνουν το βάρος του Μεταναστευτικού, το έγγραφο θα ασκεί κριτική σε όσους θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη διακίνηση με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρέντσι έχει ζητήσει από την Κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντισταθμίσει την αύξηση των δαπανών που απαιτούνται λόγω του Προσφυγικού, και περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια λόγω του αυξημένου κόστους που συνεπάγονται οι οικονομικές και επενδυτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ρέντσι έχει ζητήσει επίσης από τον Γιούνκερ και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να σταματήσουν να εφαρμόζονται τόσο αυστηρές πολιτικές λιτότητας. © Bloomberg News