Το πρώτο φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια αναμενόταν να αναχωρήσει ίσως και τη Δευτέρα, ανέφεραν Ιρανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το τάνκερ που ναύλωσε ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα μεταφέροντας 2 εκατ. βαρέλια, είπαν οι αξιωματούχοι. Δύο άλλα τάνκερ θα μεταφέρουν 1 εκατ. βαρέλια έκαστο για την ισπανική Compañía Española de Petróleos, ή Cepsa, και την Litasco, βραχίονα της ρωσικής Lukoil, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τα πλοία μεταφέρουν μια ποσότητα του νέου πετρελαίου που λέει το Ιράν ότι παράγει από τότε που οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να άρουν τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Τεχαράνης. Αυτές οι κυρώσεις αποδεκάτισαν την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, μειώνοντας την εξαγωγική της ικανότητα τουλάχιστον κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο υφυπουργός Πετρελαίου Ροκνεντίν Τζαβαντί δήλωσε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση χθες, ότι η παραγωγή αργού στο Ιράν έχει αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος που έχει ορίσει το Ιράν για την μετά τις κυρώσεις εποχή προβλέπει την αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.