Η αιφνίδια ανακοίνωση το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής της συμφωνίας των ομίλων Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου για τη δημιουργία κοινής εταιρείας τάραξε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα νερά του λιανεμπορίου τροφίμων, κάνοντας πλέον υπόθεση Ελλήνων τα ντιλ που κλείνονται στον κλάδο εν μέσω Μνημονίου.

Το επιχειρηματικό ντιλ ανάμεσα στους δύο ομίλους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλάζει τα δεδομένα αφού πλέον δημιουργείται μια νέα επιχείρηση υπερμάρκετ, η οποία εκτιμάται ότι μαζί με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και τον όμιλο Metro (που έχει τα My Market και Βερόπουλο) θα πρωταγωνιστούν στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Με τη συμφωνία αυτή ο όμιλος Σκλαβενίτη γίνεται ο διαχειριστής των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου μέσω μιας κοινής εταιρείας στην οποία οι δύο όμιλοι θα μετέχουν με ποσοστό 50%. Τα 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα περνούν στην κοινή εταιρεία. Κάθε όμιλος θα έχει τον ίδιο αριθμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, όμως τον διευθύνοντα σύμβουλο θα ορίζει ο όμιλος Σκλαβενίτη, ενώ τον μη εκτελεστικό πρόεδρο ο όμιλος Μαρινόπουλου.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. «Το δίκτυο των 33 υπερμάρκετ που ανέπτυξε η Μαρινόπουλος σε στρατηγικά σημεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα περάσει στον έλεγχο της κοινής εταιρείας που ιδρύεται με έναν από τους πλέον έμπειρους και υγιείς παίκτες του λιανεμπορίου» αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου Μαρινόπουλου επ’ αφορμή της συμφωνίας.
Ειδικότερα, έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ομίλου Μαρινόπουλου ότι η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές της εταιρείας, γεγονός που αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η κοινή εταιρεία θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάπτυξης δημιουργικών και καινοτόμων concepts στην αγορά της λιανικής. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος δύο μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επιχειρηματική αυτή κίνηση ήρθε μετά την εξαγορά από τον όμιλο Σκλαβενίτη της Makro Hellas. Στις αρχές Δεκέμβρη είχε ανακοινωθεί και η συμφωνία της Metro ΑΕ (συμφερόντων Παντελιάδη) και του ομίλου Βερόπουλου, βάσει της οποίας περνούν οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος στην Ελλάδα στη Metro.

Οι συμμαχίες αυτές ενδέχεται, όπως λένε επιχειρηματίες της βιομηχανίας, να αλλάξουν και τα δεδομένα στις σχέσεις λιανεμπορίου – βιομηχανίας καθώς τα σχήματα που πλέον δημιουργούνται εκτιμάται ότι είναι πιο εύρωστα από το παρελθόν και έτσι θα αποκατασταθεί και η ροή πληρωμών που σήμερα είχε σημαντικές καθυστερήσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ. Το βέβαιο είναι ότι η επιχειρηματική αυτή κίνηση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή βρήκε θετική ανταπόκριση από την πλευρά των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, καθώς αναμένουν να εξομαλυνθεί άμεσα η διαδικασία αποπληρωμής οφειλών που είχε προς αυτούς η εταιρεία Μαρινόπουλος.

Επίσης σε συνέχεια της συμφωνίας με την εταιρεία Σκλαβενίτης ανακοινώθηκε από τη Μαρινόπουλος και η λύση της σύμβασης δικαιόχρησης που είχε με την εταιρεία Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ και αφορούσε 141 καταστήματα σουπερμάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα.