Παύση εχθροπραξιών στη Συρία, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS, συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ και Ρωσία σε μία εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Μόναχο. Οι ξένες δυνάμεις συμφώνησαν επίσης σε άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις.

Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν περιλαμβάνεται παύση των ρωσικών επιδρομών, και οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως τα αποτελέσματα «είναι ακόμη μόνο στο χαρτί» και πρέπει να φανούν και στο συριακό έδαφος.

Στο τραπέζι του Μονάχου κάθισαν ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, ο οποίος και ηγείτο των παγωμένων πλεον έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες 15 χώρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη συριακή κρίση.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε σχέδιο τριών σημείων. Το πιο επείγον είναι η παύση εχθροπαξιών στη Συρία εντός μίας εβδομάδας, μαζί με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές. Στην παύση εχθροπραξιών δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις εναντίον της ISIS και του μετώπου Αλ Νούσρα (το δεύτερο θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα), όπως ούτε και οι ρωσικές επιδρομές.

Αποκλεισμένοι άμαχοι που βρίσκοντα σε περιοχές που ελέγχει η ISIS στο Ντέιρ αλ Ζορ θα παραλάβουν βοήθεια από αέρος. Τέλος, παραμένει ως πρωταρχικός ο στόχος επιστροφής καθεστώτος και αντιπολίτευσης στις έμμεσες συνομιλίες της Γενεύης υπό τον ΟΗΕ. Το κοινό ανακοινωθέν προσυπέγραψαν και Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κατάρ και Τουρκία.

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της εκεχειρίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της διαμάχης. Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση δύο ομάδων εργασίας, μία για ανθρωπιστικά ζητήματα και μία για στρατιωτικά και πολιτικά (και κυρίως τις εχθροπραξίες), οι οποίες θα επιτηρούν την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Οι συμμετέχοντες ωστόσο δεν έκρυψαν τη δυσκολία της κατάστασης. Μετά τη συμφωνία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως «συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και η δοκιμασία είναι εάν όντως θα τηρηθεί η συμφωνία από όλες τις πλευρές». Ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε επίσης πως η παύση εχθροπαξιών είναι «περίπλοκη υπόθεση, υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από