Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο νικητής των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα των ρεπουμπλικανών στην ανατολική πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ σήμερα, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς υπερίσχυσε της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με καταμετρημένο το 67% των ψήφων, σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ συγκέντρωσε ποσοστό 34%, ενώ ο 63χρονος Τζον Κάσιτς, κυβερνήτης στο Οχάιο, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 16%.

Η νίκη του Τραμπ εδραιώνει το προβάδισμά του στους ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη του συνυποψηφίους του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις εριστικές τακτικές του. «Από αύριο: μπουμ, μπουμ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ οι υποστηρικτές του, τον επευφημούσαν.

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι ο Σάντερς «θέλει να παραδώσει τη χώρα μας», ενώ υποσχέθηκε ότι «θα έχει άξιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι θα στείλει στον διάβολο» τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπέρνι Σάντερς

Από τη πλευρά του, ο Σάντερς, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή, έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, αλλά και στην εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, στα δημόσια πανεπιστήμια.

«Μαζί θα στέλνουμε το μήνυμα, που θα ακουστεί από τη Γουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον, αλλά και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, ότι η κυβέρνηση της μεγαλοπρεπούς χώρας μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς υποστηριχτές πολυτελών προεκλογικών εκστρατειών», δήλωσε χαρακτηριστικά στην επινήκια ομιλία του.

Η Χίλαρι Κλίντον

Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Μιλώντας στους υποστηρικτές της, η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, για το ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι στο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και για τις κινήσεις της πρώην υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έναντι του Σάντερς.

Για την ώρα, οι υποψήφιοι φαίνεται να παίρνουν θέση άμυνας, σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές τους, στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας, ανακοίνωσε ότι θα ζυγίσει τα επόμενα βήματά του, ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών, καθώς φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πίσω.