Μια δημοσκόπηση που δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για τον Φρανσουά Ολάντ δημοσίευσε χθες η «Μοντ». Οι δημοσκόποι των ινστιτούτων Cevipof και Ipsos Sopra Steria κάλεσαν 21.326 εγγεγραμμένους γάλλους ψηφοφόρους να πουν ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν αν γινόταν την ερχόμενη Κυριακή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, προτείνοντάς τους τρία διαφορετικά ονόματα σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο της Δεξιάς: Νικολά Σαρκοζί, Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν. Τρία ήταν τα συμπεράσματα:

Πρώτον, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν θα προκρινόταν ούτως ή άλλως στον δεύτερο γύρο με 29% αν είχε απέναντί της τον Φιγιόν, 26% αν είχε απέναντί της τον Σαρκοζί και 25% αν είχε απέναντί της τον Ζιπέ. Δεύτερον, ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα προκρινόταν στον δεύτερο γύρο (με 20%) παρά μόνο αν ήταν υποψήφιος της Δεξιάς ο Φιγιόν (19%), αντιθέτως θα έμενε εκτός δεύτερου γύρου και στην περίπτωση που ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ο Σαρκοζί (20% ο Ολάντ, 21% ο Σαρκοζί) και σε περίπτωση υποψηφιότητας του Ζιπέ (18% ο Ολάντ, 31% ο Ζιπέ). Και τρίτον, ο Αλέν Ζιπέ είναι ο μοναδικός υποψήφιος της Δεξιάς που θα κατόρθωνε να επικρατήσει της Λεπέν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (με 31% έναντι 25%).

Η ίδια δημοσκόπηση άλλωστε, που θα διενεργείται τακτικά μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2017, θέλει τον Αλέν Ζιπέ καθαρό νικητή των προκριματικών εκλογών στο στρατόπεδο της Δεξιάς για το χρίσμα (που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο) με 44% έναντι 32% υπέρ του Νικολά Σαρκοζί και πολύ πιο πίσω 9% υπέρ του Φιγιόν. Η «Μοντ» δεν δίστασε να κάνει λόγο για ένα «φαινόμενο Ζιπέ», που μένει πάντως να επιβεβαιωθεί στην κάλπη.