Στην αρχή θεωρήθηκε μία από τις γνωστές τρολιές που ταιριάζουν γάντι στο ύφος του θεσμού. Αλλωστε η είδηση για τους Europond, το συγκρότημα που θα μας εκπροσωπήσει στη Γιουροβίζιον, ξεκίνησε από πάσης φύσεως ψυχαγωγικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες (ανάμεσά τους το newsit.gr), αλλά έγινε viral μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο διάστημα έπεφτε στη χοάνη του Ιντερνετ και το όνομα ενός ακόμη συγκροτήματος που έμελλε να «καεί»: οι Ηθικόν Ακμαιότατον, που έχουν κυκλοφορήσει άλμπουμ επίσης με ποντιακά στη Γερμανία, όπου μένουν. Τελικά ο OGAE Greece, το επίσημο κλαμπ θαυμαστών της Γιουροβίζιον στην Ελλάδα, ανέβασε την είδηση στην ιστοσελίδα του (www. ogaegreece.com), ενώ κύκλοι της ΕΡΤ, με τους οποίους επικοινωνήσαμε χθες το απόγευμα, δεν άφησαν περιθώρια για σκωπτικής διάθεσης εικασίες. Από τα λεγόμενά τους φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη: οι Europond, με όνομα που δεν αφήνει περιθώρια για το ηχόχρωμά τους, πήραν το εισιτήριο για τον 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον στη Στοκχόλμη.

Η χιπ-χοπ μπάντα από τη Θεσσαλονίκη –δηλαδή οι Χριστίνα Λαχανά, Κώστας Τοπούζης, Βλαδίμηρος Σοφιανίδης, Θόδωρος Γραμματόπουλος, Ηλίας Κεσίδης, Γιώργος Τοπχαράς, Γιώργος Φουντουκίδης, Αρμέν Ναζαριάν –θα ερμηνεύσει το (προς αναζήτηση αυτή την περίοδο) τραγούδι στη φιέστα που θα διεξαχθεί στις 10, 12 και 14 Μαΐου στη σουηδική πρωτεύουσα.

Τα μέλη της μπάντας σε ερώτηση φίλου στο facebook «αν πράγματι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον» απάντησαν με ανάρτηση ηλεκτρονικού συνδέσμου από άλλο σάιτ που έχουν δημιουργήσει γιουροβιζιονίστες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Το περιεχόμενο και ο τίτλος του ελληνικού τραγουδιού μπορεί να είναι προς αναζήτηση, το ύφος όμως είναι ξεκάθαρο και είχε δοθεί προσφάτως με σαφήνεια από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή. Κατά τη δική του άποψη, η ελληνική πρόταση απέχει πολύ από το να είναι ένα ποπ εφετζίδικο τραγούδι. «Αυτά μπορούν να τα προσφέρουν άλλες χώρες και καλύτερα από εμάς. Και το σόου πάνω στη σκηνή και τις εκθαμβωτικές εμφανίσεις. Η Ελλάδα, όμως, δεν βρίσκεται και δεν βιώνει αυτή τη φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε με ένα λυπητερό τραγούδι. Αντιθέτως, θα συμμετάσχουμε με ένα αισιόδοξο κομμάτι, ξεσηκωτικό, αλλά με ελληνική μελωδία και στίχο και θα μιλήσουμε για όσα ζει ο ελληνικός λαός με τα σκληρά οικονομικά μέτρα και για τον αγώνα των προσφύγων, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς στην οικουμένη» είχε πει πρόσφατα σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων. Μάλιστα, ο Τσακνής είχε υποστηρίξει πως ήταν αντίθετος με τη συμμετοχή της ΕΡΤ στη φετινή τραγουδιστική διοργάνωση της EBU.
Το ποντιακό χιπ-χοπ γκρουπ Europond φαίνεται πάντως να πληροί τις ερτικές προδιαγραφές. Από γρήγορο σερφάρισμα στο YouTube σταχυολογήσαμε στίχους από το τραγούδι του συγκροτήματος με τίτλο «Δεν θέλω thi$, θέλω την πατρίδα μου οπίς» («Δεν θέλω δισεκατομμύρια, θέλω την πατρίδα μου πίσω», σαν να λέμε), κομμάτι με φολκλόρ εικόνες και αντιμνημονιακό υπόβαθρο: «Δεν αντέχω, όσο μεγάλωνα στην ξενιτεία / και οι ρίζες μου ξεχασμένες κάπου στη γενοκτονία. / Μία θρησκεία, χριστιανική ορθοδοξία / τόσοι ακόμα πάνε στη Σουμέλα Παναΐα… / Στη Χαβάη, στο Ντουμπάι, πουθές δεν μας χαλάει. / Δις ιζ… και ο Πόντιος τρέλα πουλάει / τελειώνει το οχτάστιχο και νιώθω πλησιάζουνε / αυτοί που τόσα χρόνια την πατρίδα μου ρημάζουνε. / Δεν θέλουν να μας φτάσουνε, δεν θέλουν να μας πιάσουνε, / θέλουν πολλή ανέχεια, τομάτια μας να χάσουμε. /…Δεν θέλω thi$, θέλω την πατρίδα μου οπίς. / Τραπεζούντα, Κερασούντα, θα έρθει η ώρα, θα δεις…».

Εικάζουμε, αν μη τι άλλο, ότι θα ήταν τεράστιο άλμα προς τη νέα εποχή της ελληνικής συμμετοχής, η οποία γίνεται με απευθείας ανάθεση, να ακουστούν παρόμοιοι στίχοι μια μαγιάτικη νύχτα στη Στοκχόλμη.

INFO

Ο 61ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον θα διεξαχθεί στις 10, 12 και 14 Μαΐου στη Στοκχόλμη