Αλλάζει το καθεστώς που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών.

Όπως έγινε την Τρίτη γνωστό από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση οι βασικές αλλαγές είναι:

-η δυνατότητα ανάληψης από τους δασικούς συνεταιρισμούς πολλαπλών δραστηριοτήτων όπως είναι η διακίνηση, η εμπορία, η επεξεργασία και η μεταποίηση πρωτογενών προϊόντων.

-η αύξηση σε 25 (από 7 που είναι σήμερα) του αριθμού των μελών που απαιτείται για τη σύσταση και λειτουργία του δασικού συνεταιρισμού.

-για να γίνει κάποιος μέλος δασικού συνεταιρισμού θα πρέπει να έχει ένσημα και να βεβαιώνεται η επαγγελματική του ιδιότητα από την οικεία διεύθυνση Δασών.

-η καθιέρωση Μητρώου Δασικών Συνεταιρισμών Οργανώσεων και Δασεργατών το οποίο θα τηρείται κεντρικά σε ηλεκτρονική μορφή στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του υπουργείου.

-η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη του συνεταιρισμού εντός των ορίων της περιορισμένης ευθύνης τους, σε περίπτωση αδυναμίας εκ μέρους του συνεταιρισμού πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, προς αποφυγή της κήρυξης αυτού σε περίπτωση πτώχευσης.

Σύμφωνα με απογραφή -που βρίσκεται σε εξέλιξη- σήμερα οι δασικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τους 1.000. Με βάση την απογραφή του 2009 οι δασικοί συνεταιρισμοί ανέρχονταν σε 810 και ο αριθμός των δασεργατών στους 9.300.

Το 2014, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία , η συνολική παράγωγη ξύλου- μέσω των δασικών συνεταιρισμών- στα δημόσια δάση ανήλθε σε 730.622 κυβικά μέτρα, ενώ στα μη δημόσια δάση ανήλθε σε 388.202,05 κυβικά μέτρα. Τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών ανήλθε (το 2014) σε 9,2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δασικοί συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται κυρίως σε εργασίες εκμετάλλευσης των δασών: υλοτομίες, διαμόρφωση των πρωτογενών δασικών προϊόντων (τεχνική ξυλεία, ξύλο θρυμματισμού, καυσόξυλο).

Επίσης στην παραγωγή ρητίνης από δάση της χαλεπούς Πεύκης στις περιοχές της Ευβοίας, Αττικής, Χαλκιδικής, Κορινθίας, Βοιωτίας και Λέσβου. Σε περίπτωση μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών αναλαμβάνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα με την κατασκευή κορμοπλεγμάτων και κλαδοδεμάτων, ενώ ένας μικρός αριθμός από τους δασικούς συνεταιρισμούς έχει συστήσει μικρές επιχειρήσεις πώλησης ξύλου.

Αυθαίρετα μέσα στα δάση

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μέσα στα δάση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επανήλθε πάλι στη θέση του ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες και μετά να ξεκαθαριστεί αν θα πρέπει να κατεδαφιστούν ή όχι.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που εκκρεμούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνοτας ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί σε αιγιαλούς και ρέματα.