Στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραβρέθηκε σε συζήτηση σχετικά με τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2014, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έθεσε το ερώτημα «εάν σκοπεύει να προχωρήσει και ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (…) και πότε θα αποφασίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας (…) με δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, αναφέρθηκε όμως στο ιστορικό «εμπλοκής της ΕΚΤ στα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής με την τρόικα».

«Οταν σχηματίσθηκε η τρόικα στις αρχές του 2010» εξήγησε, «η Νομισματική Ενωση δεν είχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απώλειας, από χώρες- μέλη, της πρόσβασης στις αγορές.

»Αρχικά, είχε σχεδιασθεί ως συμβουλευτικός ο ρόλος της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για τα κράτη και για την Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία τους.

» Ηταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η συμβολή της ΕΚΤ αλλά και γιατί αποδέχθηκε η ΕΚΤ τη συμμετοχή της. Γιατί μια επιτυχία των προγραμμάτων θα σήμαινε έναν καλό μηχανισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» υπογράμμισε.

Η τελική επιλογή όμως και οι αποφάσεις για τα προγράμματα ανήκουν στο Eurogroup, στους υπουργούς των Οικονομικών, στο ESM και όχι στους θεσμούς που εμπλέκονται στα προγράμματα, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από