Με την ψηφοφορία στην Αϊόβα -τα ξημερώματα της Τρίτης- ξεκινά η μακρά διαδικασία επιλογής των υποψηφίων από τα στρατόπεδα των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2016.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, για λογαριασμό του Bloomberg, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών εμφανίζεται να προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ με 38% έναντι του τεξανού Τεντ Κρουζ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, προβάδισμα -αν και μικρότερο- έχει η Χίλαρι Κλίντον με 45% έναντι 42% του Μπέρνι Σάντερς.

Ένα από τα κλειδιά της όλης διαδικασίας είναι η συμμετοχή. Για αυτό και όλοι οι υποψήφιοι μέχρι και την τελευταία στιγμή καλούσαν με ιδιαίτερη θέρμη τους οπαδούς τους να λάβουν ενεργά μέρος.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το απόγευμα (3 το πρωί, ώρα Ελλάδας). Το 2008 στους Δημοκρατικούς είχε κερδίσει ο Ομπάμα και στους Ρεπουμπλικάνους ο Μάικ Χάκαμπι.

Το 2012 στους Ρεπουμπλικάνους είχε κερδίσει ο Μιτ Ρόμνεϊ. Κατά σύμπτωση, αυτός βρέθηκε απέναντι στον Ομπάμα, όταν ο νυν πρόεδρος κέρδισε για δεύτερη φορά.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι από το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθοριστεί ποιοι θα συνεχίσουν και ποιοι θα αρχίσουν να ετοιμάζουν βαλίτσες.

Η όλη διαδικασία, όπως είναι αναμενόμενο, έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας: πάνω από 1.600 δημοσιογράφοι περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα.