Σε μακρύ ταξίδι του χειμώνα μέσα στην άνοιξη προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου που άρχισε χθες.
Οι ίδιες οι κυβερνητικές πηγές βλέπουν πλέον ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Και αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή, καθώς οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες ή έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με ένα διάλειμμα 7-10 ημερών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, θα υπάρξει και συνέχεια, υπό την έννοια ότι θα χρειαστεί να θεσμοθετηθούν όσα συμφωνηθούν για το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό κενό και μετά να δώσουν το πράσινο φως οι δανειστές για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ετσι, η πηγή του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούσε ότι συνολικά η αξιολόγηση θα κρατήσει περίπου δύο μήνες.
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως φαίνεται να βιάζεται περισσότερο, καθώς χθες οι δανειστές άσκησαν πιέσεις ώστε να ρυθμιστεί άμεσα και το Φορολογικό, εκτός από το Ασφαλιστικό. Ετσι, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες το βράδυ ότι οι προτάσεις για το Φορολογικό θα παρουσιαστούν σήμερα στους δανειστές. Αντίθετα, νωρίτερα πηγή του Μεγάρου Μαξίμου είχε υποστηρίξει ότι το Φορολογικό θα συζητηθεί την άνοιξη και μόνο οι βασικοί άξονες θα συμφωνηθούν από τώρα.
Το Φορολογικό θα περιλάβει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα εισοδήματος και την αυξημένη φορολόγηση αγροτών και ενοικίων. Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.

Για το πρώτο, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ φέρεται πως επιμένουν ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς περικοπή των συντάξεων, κάτι που η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Η πηγή του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης. Δηλαδή, το Ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή θα είναι συμφωνημένο. Υποστήριξε μάλιστα ότι αν επιμείνουν οι δανειστές σε μειώσεις συντάξεων, η κυβέρνηση έχει έτοιμες τρεις αντιπροτάσεις.

Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ. Δύσκολη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία στο Ασφαλιστικό και το Δημοσιονομικό ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε χθεσινή συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα «Γιομιούρι Σιμπούν». Πάντως ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρωθυπουργός που εξελέγη με διαφορετική εντολή τον Σεπτέμβριο, θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα.
Οι διαθέσεις φάνηκαν από χθες όταν οι Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM κάθησαν απέναντι από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σε μια αρχική συνάντηση για τον καθορισμό της ατζέντας των επόμενων ημερών. «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή η εκπρόσωπος του Ταμείου, μιλώντας για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, το αρχικό πρόγραμμα που προέβλεπε την πρώτη συνάντηση σήμερα το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη άλλαξε αμέσως και στη θέση του μπήκε το πρώτο καυτό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, δείχνοντας έτσι την προτεραιότητα αυτής της αξιολόγησης. Θα ακολουθήσει συνάντηση με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και στις 7 μ.μ. ορίστηκε η συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη και θέμα τα κόκκινα δάνεια.

Παράταση για τα κόκκινα δάνεια

Παρατείνεται έως το τέλος της διαπραγμάτευσης το υφιστάμενο καθεστώς απαγόρευσης της πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, όπως και των επιχειρηματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ειδικά funds. Για τις κατηγορίες αυτές τον Δεκέμβριο είχε προβλεφθεί ότι οι προϋποθέσεις πώλησής τους θα συμφωνηθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά καθώς η διαπραγμάτευση καθυστερεί συμφωνήθηκε χθες να δοθεί παράταση έως την ολοκλήρωσή της.