Το Ιράν είναι η χώρα η οποία εκτελεί τους περισσότερους ανήλικους παγκοσμίως, ανέφερε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, κατηγορώντας την Ισλαμική Δημοκρατία ότι βασανίζει και κακομεταχειρίζεται ανηλίκους για να τους αποσπάσει ομολογίες.

Το Ιράν «βρίσκεται στην κορυφή της θλιβερής κατάταξης των δήμιων ανήλικων παραβατών», με 73 καταδίκες σε θάνατο να έχουν καταγραφεί μεταξύ του 2005 και του 2015, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις επιβλήθηκαν πέρυσι, ανέφερε η ΜΚΟ.

«Το Ιράν είναι μια από τις λιγοστές χώρες οι οποίες συνεχίζουν να εκτελούν ανήλικους παραβάτες, κάτι που συνιστά παραβίαση της απόλυτης απαγόρευσης της χρήσης της θανατικής ποινής σε βάρος προσώπων που ήταν ηλικίας μικρότερης των 18 ετών όταν τελέστηκαν οι πράξεις που τους αποδίδονται», ανέφερε ο Σαΐντ Μπουμεντούχα, ανώτατο στέλεχος της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

Τα πρόσωπα αυτά συχνά «καταδικάζονται έπειτα από άδικες δίκες, κυρίως στην βάση εξαναγκαστικών ομολογιών, που αποσπώνται με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης», κατήγγειλε το ίδιο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Εχουν την ευθύνη των πράξεών τους από 9 και 15 χρονών

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πλειονότητά τους οι εκτελέσεις γίνονται έπειτα από καταδίκες για φόνο, βιασμό, διακίνηση ναρκωτικών ή πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας.

Η οργάνωση κατηγόρησε επίσης το Ιράν πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραλείποντας να κλείσει ένα νομικό παραθυράκι που επιτρέπει στους δικαστές να αποδίδουν την πλήρη ευθύνη των πράξεών τους στα κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών και στα αγόρια από την ηλικία των 15, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να τους επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που είχαν δημοσιευθεί το 2014, τουλάχιστον 160 πρόσωπα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών όταν τελέστηκαν οι πράξεις που τους καταλογίστηκαν αναμένουν να θανατωθούν στο Ιράν. Ομως, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ο αριθμός αυτός είναι «αναμφίβολα υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την επιβολή της θανατικής ποινής στο Ιράν συχνά καλύπτονται από μυστικότητα».

Η Αμνηστία επισημαίνει πως η Τεχεράνη δεν ανακοινώνει ποτέ επίσημα την εκτέλεση ανηλίκων. Το 2014, ο συντηρητικός επικεφαλής των ιρανικών δικαστικών αρχών, ο αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί, είχε δηλώσει ότι «δεν εκτελούμε κανένα πρόσωπο ηλικίας μικρότερης των 18 ετών».

Διάφορες διεθνείς οργανώσεις δημοσίευσαν την Τρίτη ανακοίνωση, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ιταλία και στην Γαλλία του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισλαμική Δημοκρατία, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με την Ευρώπη.