Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, με άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Washington Post τη Δευτέρα, ανακοινώνει ότι καταργεί τη φυλάκιση σε απομόνωση για ανήλικους στις ομοσπονδιακές φυλακές, αναφερόμενος στις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή του μέτρου.

Στο άρθρο του, ο Ομπάμα σημειώνει επίσης ότι η απομόνωση στην φυλακή δεν θα χρησιμοποιηθεί πια ως τιμωρία για παραβάσεις χαμηλού βαθμού. Το πακέτο αλλαγών θα περιλαμβάνει και την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για φυλακισμένους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και αύξηση του χρόνου που ξοδεύουν οι κρατούμενοι έξω από τα κελιά τους.

Οι αλλαγές, υπογραμμίζει, θα επηρεάσουν περίπου 10.000 ομοσπονδιακούς κρατούμενους και προήλθαν από μια έρευνα της πρακτικής των φυλακών που ζήτησε ο ίδιος από το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Ομπάμα αναφέρεται στην περίπτωση του Κάλιφ Μπράουντερ, ενός μαύρου εφήβου 16 χρονών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010 και έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε απομόνωση στην φυλακή της νήσου Ράικερ κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο νεαρός αποφυλακίστηκε το 2013 και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά.

«Τρομερές επιπτώσεις»

Η απομόνωση των κρατουμένων, τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος, «χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για άτομα όπως ο Κάλιφ, με τρομερές επιπτώσεις – πράγμα για το οποίο η κυβέρνησή μου κάνει βήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό».

Ο Ομπάμα γράφει ότι η έρευνα υποδηλώνει πως η κράτηση σε απομόνωση έχει άμεση σχέση με την κατάθλιψη, την αποξένωση, την απόσυρση από τη ζωή, μειωμένη ικανότητα συναναστροφής και την πιθανότητα βίαιης συμπεριφοράς. Οι πολιτείες που έχουν δουλέψει για να μειώσουν την χρήση της απομόνωσης στις φυλακές έχουν δει το ποσοστό των επιθέσεων στο προσωπικό να μειώνεται και περισσότερους φυλακισμένους να ενδιαφέρονται για προγράμματα επιμόρφωσης, προσθέτει.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα ότι οι αλλαγές που έχει αποφασίσει για τον τρόπο μεταχείρισης των ομοσπονδιακών κρατουμένων θα αποτελέσουν πρότυπο για μεταρρυθμίσεις από πολιτειακά και τοπικά συστήματα φυλακών.

«Υπάρχουν μέχρι και 100.000 άτομα που κρατούνται υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανικές φυλακές – συμπεριλαμβανομένων και ανηλίκων και ατόμων με ψυχικές ασθένειες», τονίζει ο Ομπάμα, και συμπληρώνει ότι «μέχρι και 25.000 κρατούμενοι εκτίνουν την ποινή τους επί μήνες ή ακόμα και επί χρόνια μόνοι τους σε ένα μικροσκοπικό κελί, με μηδαμινή ανθρώπινη επαφή».