Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα, με κλείσιμο δρόμων και τελωνείων.

Κλειστά έμειναν για δύο ώρες τα Τέμπη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ θα κλείσουν και το βράδυ από τις 7 μέχρι τις 9. Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία για την πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στην Θεσσαλονίκη.

Την περαιτέρω ενίσχυση με 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα του αγροτικού μπλόκου στις Μικροθήβες, αποφάσισαν οι αγρότες του Πηλίου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αγριά του Βόλου. Οι αγρότες με περισσότερα από 650 τρακτέρ, κρατούν κλειστή την αερογέφυρα. Επιπλέον κλείνουν και σήμερα, Δευτέρα, τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης δύο φορές μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00.

Η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στη Μαγνησία γίνεται από παρακάμψεις στις Μικροθήβες ή μέσω Βόλου για μεγάλα οχήματα. Παράκαμψη θα συναντήσουν οι οδηγοί και στο Βελεστίνο, όπου τα οχήματα οδηγούνται υποχρεωτικά στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας.

Τα μπλόκα σε δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησο

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα στις εθνικές οδούς Αντιρρίου-Ιωαννίνων και Πατρών-Πύργου.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου.

Σε άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαϊας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στην Αρκαδία, οι αγρότες της ΠΑΣΥ το πρωί απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου για δύο ώρες, ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης – Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

Από το πρωί στο μπλόκο του Βλαχιώτη έχουν παραταχθεί 30 τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα 10 τρακτέρ και 20 αγροτικά αυτοκίνητα.

Επ’ αόριστον αποκλεισμό

Αιφνιδιαστική αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων αποφάσισαν ορισμένα μπλόκα αγροτών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Νέα μπλόκα δημιουργούνται, άλλα συνενώνονται και στην πλειοψηφία τους ενισχύονται.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 14:00, σε επ’ αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου 2015.

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα.

Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν ακόμη πιο δυναμικά και οι αγρότες σε Καστοριά και Φλώρινα. Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων.

Κινητοποιήσεις την Τρίτη

Αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων, αναμένεται αύριο, Τρίτη, να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από την Τρίτη και οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην περιοχή της Λούμπας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί και ακολούθως τα τρακτέρ θα κατέβουν στο λιμάνι, αν και η απόφαση θα ληφθεί στη συγκέντρωση.