Θέλοντας να δείξει την, κατ’ αυτόν τουλάχιστον, απήχησή του στους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τολμηρά ένα σχήμα λόγου: «Και να πυροβολούσα κάποιον στη μέση της 5ης Λεωφόρου, δεν θα έχανα ούτε μία ψήφο» είπε.

Ο Τραμπ περνά σύντομα την πρώτη δοκιμασία με την εσωκομματική διαδικασία στην Αϊόβα, όπου θα δοκιμαστεί στην πράξη απέναντι στους υπόλοιπους διεκδικητές του χρίσματος.

Ο Τραμπ και ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, που θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη νίκη του μεγιστάνα στην εσωκομματική διαδικασία της 1ης Φεβρουαρίου στην Άιοβα, έκαναν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην πολιτεία.

Ο δισεκατομμυριούχος φαντάζει σχεδόν ανεπηρέαστος παρά τις σκληρές επιθέσεις των αντιπάλων του.Ο Κρουζ από την δική του πλευρά εξασφάλισε την υποστήριξη του Γκλεν Μπεκ, γνωστού φλογερού συντηρητικού, μετά την αίσθηση που προκάλεσε η υποστήριξη που εξέφρασε στον Τραμπ η Σάρα Πέιλιν, η ατυχήσασα υποψήφια αντιπρόεδρος το 2008. Ο Μπεκ πέρασε πολύ γρήγορα στην επίθεση: «Αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει (στην Άιοβα), θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια χιονόμπαλα ως την κόλαση», είπε χαρακτηριστικά.