Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν επικύρωσε την Παρασκευή την άρση απαγόρευσης κυνηγιού του σπάνιου πτηνού χλαμυδόγαλου, έπειτα από τη θέση της κυβέρνησης ότι η εν λόγω απαγόρευση βλάπτει τις σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με τις χώρες του Κόλπου, καθότι δυσαρεστεί τους εύπορους άραβες πρίγκιπες που κυνηγούν με γεράκια στο Πακιστάν το –απειλούµενο µε εξαφάνιση– είδος πτηνού.

Η απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας ανατρέπει την απαγόρευση που θεσπίστηκε πέρσι για το κυνήγι του διεθνώς προστατευμένου πτηνού Chlamydotis undulata, έπειτα από τις ακροάσεις μελών της κυβέρνησης και οικολόγων, με τους τελευταίους να τονίζουν τον κίνδυνο αφανισμού του πτηνού, αν συνεχιστεί το κυνήγι του.

Εύποροι Αραβες με ειδικές άδειες ταξιδεύουν στο Πακιστάν, φέροντας μαζί τους γεράκια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για να κυνηγήσουν τον χλαμυδόγαλο, το κρέας του οποίου ορισμένοι θεωρούν πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Πέρσι η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να επανεξετάσει την σχετική απαγόρευση, θέτοντας το επιχείρημα ότι αυτή βλάπτει τις σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες είναι από τους βασικούς επενδυτές του Πακιστάν. Οπως υποστήριξαν τα μέλη της κυβέρνησης, η αειφόρος θήρα του πτηνού αποτελεί το καλύτερο μέσο για τη διαφύλαξή του.

Εντούτοις, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ο χλαμυδόγαλος ανήκει στα ευάλωτα είδη με παγκόσμιο πληθυσμό που κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000, ενώ στην αραβική χερσόνησο το πτηνό έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Πέρσι, αξιωματούχοι υπηρεσιών προστασίας και διαχείρισης της άγριας πανίδας επέβαλαν πρόστιμο σε έναν πρίγκιπα του Κατάρ και κατέσχεσαν δύο από τα γεράκια που έφερε μαζί του στην χώρα, καθώς κυνηγούσε το πτηνό χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Το 2013, έκθεση που εξέδωσε το τμήμα άγριας ζωής στην νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουτσιστάν προκάλεσε σάλο καθώς αποκάλυπτε ότι πρίγκιπας από τη Σαουδική Αραβία σκότωσε 2.100 χλαμυδόγαλους, παραβιάζοντας το επίσημο επιτρεπόμενο όριο των 100 πτηνών.