Αρχισαν να πέφτουν στην Ουάσιγκτον οι πρώτες νιφάδες του «Snowzilla», της χιονοθύελλας-μαμούθ που θα πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Το χιόνι αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι προειδοποιήσεις αφορούν περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η καταιγίδα «ενδέχεται να παραλύσει» τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ το χιόνι θα ξεπεράσει τα 61 εκατοστά στις περιοχές της Βαλτιμόρης και της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να σημειωθούν διακοπές ρεύματος και να δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Οι πρώτες νιφάδες της χιονοθύελλας, στην οποία η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έδωσε το προσωνύμιο «Snowzilla», άρχισαν να πέφτουν στην Ουάσινγκτον στις 21:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής (14.00 το μεσημέρι στην Ουάσιγκτον).

Εκατομμύρια κάτοικοι που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με την κακοκαιρία σπεύδουν να προετοιμαστούν, σχηματίζουν ουρές στα σούπερ μάρκετ κι αγοράζουν μαζικά εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Τέσσερις νεκροί

Δύο οδηγοί έχουν σκοτωθεί στην βόρεια Καρολίνα, εξαιτίας του καιρού, ενώ σκοτώθηκαν επίσης ένας οδηγός στο Τενεσί και ακόμα ένα άτομο στο Μέριλαντ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί το Μέριλαντ, η Βόρεια Καρολίνα, η Τζόρτζια, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και η περιοχή της Κολούμπια.

Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν δυτικά της Ουάσιγκτον, ωστόσο προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί και για περιοχές από το Αρκάνσας έως το Τενεσί και το Κεντάκι, φτάνοντας ενδεχομένως και μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη Νέα Υόρκη, όπως επίσης για τμήματα των περιχώρων του Λονγκ Αιλαντ και του Νιου Τζέρσεϊ, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Τα μέσα μεταφοράς στην Ουάσιγκτον δεν θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ την Παρασκευή τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις για χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο.

Μόνο την Παρασκευή, περισσότερες από 2.377 πτήσεις ακυρώθηκαν, οι πιο πολλές στα αεροδρόμια της Βόρειας Καρολίνα και της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια γνωστοποίησε ότι θα ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις για σήμερα Σάββατο.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπάουζερ και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυναν έκκληση στους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στους δρόμους λόγω των επικίνδυνων συνθηκών.