Το ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο δέχθηκε την τελευταία διετία το μεγαλύτερο πλήγμα της ιστορίας του.

«Εχασε» και τις δύο ποδοσφαιρικές του κολόνες από τα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρώτα ο ΟΦΗ, ο οποίος τον Απρίλιο του 2015 αποχώρησε από τη Σούπερ Λίγκα και πήρε τον δρόμο για την Γ’ Εθνική, και τώρα ο Εργοτέλης, ο οποίος εγκατέλειψε και τη Football League.

Οι Κιτρινόμαυροι ύστερα από 14 χρόνια στις εθνικές κατηγορίες αποχαιρέτησαν και αυτοί, καθώς δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Εκεί που το Ηράκλειο είχε πριν από μερικά χρόνια δύο ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, σήμερα δεν έχει καμία στις εθνικές κατηγορίες!

Τόσο στην περίπτωση του ΟΦΗ όσο και σε αυτή του Εργοτέλη, η κακή οικονομική διαχείριση έφερε την καταστροφή. Στην περίπτωση του ΟΦΗ, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι στον Εργοτέλη! Τα χρέη έφτασαν τα 13,5 εκατ. ευρώ και η αποχώρηση ήταν μονόδρομος. Ο ΟΦΗ όμως –σε αντίθεση με τον Εργοτέλη –ευνοήθηκε από τη νομοθεσία και το καθεστώς που υπήρχε με ΑΕΚ, Αρη κ.λπ. Με τον υποβιβασμό, τα πολλά χρέη προς τρίτους διαγράφηκαν και έμειναν μόνο τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία και βαραίνουν εκείνους που οδήγησαν τον ΟΦΗ στην καταστροφή.

Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια αξιόλογη προσπάθεια με επιχειρηματίες από το Ηράκλειο που ανέλαβαν την ιστορική ομάδα «καθαρή» από την Γ’ Εθνική και παρότι το εγχείρημα αγωνιστικά εμφανίζει δυσκολίες, στο οικονομικό κομμάτι εξελίσσεται ιδανικά και η ομάδα έχει αποκτήσει και πάλι σεβασμό και συνέπεια.

Στον Εργοτέλη το σκοτάδι είναι βαθύ για την επόμενη μέρα. Μετά τον θάνατο του Απόστολου Παπουτσάκη, ο υιός του Δημήτρης συνάντησε μεγάλες δυσκολίες με τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β’ Εθνική. Τα χρέη (περίπου 5 εκατ. ευρώ ) «έπνιξαν» την κρητική ομάδα και το τέλος φαινόταν να έχει έρθει εδώ και καιρό.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Εργοτέλης φοβήθηκε τον συμπολίτη ΟΦΗ και δεν ήθελε να παίξουν στην ίδια κατηγορία! Η επιλογή να αγωνιστεί στη Β’ Εθνική αποδείχθηκε ολέθρια.

Τώρα ο Εργοτέλης, αν επιλέξει τη Γ’ Εθνική, θα μείνει τουλάχιστον δυο χρόνια στην κατηγορία με βάση τον νέο αθλητικό νόμο, αλλά και θα κουβαλήσει το 50% των χρεών που έχει.

Παράγοντες της ομάδας λένε ότι η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσει ο Εργοτέλης με το θυγατρικό σωματείο Νέοι Εργοτέλη που αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος Ηρακλείου και να ξεκινήσει από εκεί την προσπάθειά του χωρίς χρέη και όχι από την Γ’ Εθνική.

Η γενική συνέλευση που θα γίνει σύντομα θα δείξει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη δεύτερη μεγάλη ομάδα του Ηρακλείου.

Η μεγάλη κρητική πόλη πάντως, όπως και να’ χει, θα αργήσει να αποκτήσει ξανά εκπρόσωπο στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.