Ομάδα ενόπλων Ταλιμπάν εισέβαλε την Τετάρτη σε πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους.

Ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Σαέντ Βαζίρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21. Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 30, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για 20 νεκρούς κάνει λόγο το Associated Press, επικαλούμενο κρατικό αξιωματούχο.

Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Οπως μεταδίδουν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, και άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών και καθηγητών σε αίθουσες διδασκαλίας και κοιτώνες.

Επίσης ακούστηκαν δύο εκρήξεις μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα.

Ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Αμτζάντ Χαν, ο οποίος βρισκόταν έξω από το πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν για ώρες μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου, Φαζάλ Ραχίμ Μαρουάτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι ένοπλοι «έλαβαν θέσεις στο πανεπιστήμιοι». Διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για την επίθεση από την αστυνομία ενώ πήγαινε στη δουλειά του.

«Μέλη του προσωπικού, γυναίκες και άνδρες, καθώς και φοιτητές βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη», πρόσθεσε. Το πανεπιστήμιο δεν είχε λάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή, «αλλά είχαμε ενισχύσει την ασφάλεια στο πανεπιστήμιο», είπε.

Ο Σαμπίρ Χαν, λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, είπε πως ήταν έτοιμος να φύγει από τον ξενώνα για το τμήμα όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

«Οι περισσότεροι από τους φοιτητές και το προσωπικό βρίσκονταν μέσα στις τάξεις όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί», είπε ο Χαν. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά άκουσα έναν αξιωματούχο ασφαλείας να λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί», είπε.

Η χειρότερη επίθεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 σε σχολείο της Πεσάβαρ, στο οποίο επιτέθηκαν Ταλιμπάν που σφαγίασαν περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, στη διάρκεια μιας επίθεσης που κράτησε πολλές ώρες.

Εκείνη η επίθεση, που είχε τραυματίσει τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στο Πακιστάν, με τον στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ένοπλων ομάδων στις περιοχές των φυλών.

Κατά συνέπεια ο αριθμός των επιθέσεων σημείωσε καθαρή πτώση το 2015. Ωστόσο, χθες, επίθεση αυτοκτονίας στην περιφέρεια της Πεσάβαρ κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.