Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά ελάχιστα.

Ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και πως μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε ότι η κρίση των προσφύγων δεν πρέπει να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και η ΕΕ, οι ροές των προσφύγων δεν μειώθηκαν σημαντικά.

«Μόνον εν μέρει. [Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες] συνεχίζουν να έρχονται. Αυτές τις ημέρες, παρά τον κακό, ψυχρό καιρό, υποδεχόμαστε περίπου 2.800 – 3.000 ανθρώπους σε όλα τα ελληνικά νησιά καθημερινά», δήλωσε.

Κατά τον κ. Τόσκα, εάν ο πόλεμος στην Συρία δεν σταματήσει και τα οξύτατα προβλήματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν συνεχιστούν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει τις ροές που σημειώνονταν τους περασμένους μήνες. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω εάν θα είναι άλλο ένα εκατομμύριο, αλλά σίγουρα 800.000 ή περισσότεροι. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει καμιά αύξηση. Είναι 90.000 τον μήνα, επομένως…».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι τουρκικές αρχές δεν πράττουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται ή να μειώσουν τις ροές, παρά τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Δεν έκαναν αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν. Δεν προσπάθησαν ιδιαίτερα να μειώσουν τις ροές… Και σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση, δέχθηκαν πίσω μόλις 43 μετανάστες» είπε.