Η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, με όρους όμως και προϋποθέσεις ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο Mega, σχετικά με την επένδυση που ανεστάλη στις Σκουριές, εξέλιξη για την οποία κατηγόρησε την εταιρεία χρυσού για τακτικές «ωμού εκβιασμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, επίσημα η εταιρεία έκανε ένα «πολιτικό παιχνίδι» συναντώντας τελευταία στιγμή την κυβέρνηση και ανακοινώνοντας τα αιτήματά της έχοντας υποβάλλει άδειες μέσα στο Δεκέμβριο τις οποίες ωστόσο το Δημόσιο έχει δικαίωμα να αξιολογήσει εντός 60 ημερών.

Συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης ότι η εταιρεία ζητάει τις άδειες απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει να απολύει και κάνοντας λόγο για «ωμό εκβιασμό».

Πρόσθεσε δε πως κατά την εκτίμησή του είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το υπουργείο δεν έχει σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα με τα οποία όλοι συμμορφώθηκαν, ωστόσο διευκρίνισε ότι ένα έργο έχει "πολλές φάσεις" και η κάθε φάση αξιολογείται κάθε φορά με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν επενδύσεις, κάτω ωστόσο από όρους και προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον ώστε να μην αντιτίθενται σε άλλες θέσεις εργασίας.

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που επενδύσεις δεν είναι συμβατές με το μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιλέξει μια χώρα ενώ εκτίμησε ότι ενδεχομένως η στάση της εταιρείας είναι απόρροια των οικονομικών προβλημάτων και της συγκυρίας που αφορούν στις τιμές του χρυσού.

Κατηγορήσε παράλληλα την εταιρεία ότι τον Αύγουστο έθεσε προεκλογικά σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων για λόγους "πολιτικής πίεσης" στρέφοντας όμως τα «πυρά» του και προς τους εργαζόμενους που δεν πήγαν στην επιθεώρηση εργασίας για αυτό, με τον υπουργό να αναρωτάται εάν έχουν χάσει τον ταξικό τους προσανατολισμό.

«Περιμένει κανείς από εργαζομένους να ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας και όχι να είναι έρμαια των χειρισμών της εργοδοτικής πλευράς», σημείωσε.

Σχετικά με το αγροτικό, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισής του ήταν γνωστός από τον Αύγουστο και «δεν πρόκειται για νέα μέτρα αλλά για γνωστά μέτρα».

Εκτίμησε ότι το κρίσιμο για τον αγροτικό κόσμο είναι το κόστος παραγωγής, το ακριβό λίπασμα και το καύσιμο και εκεί οφείλει το υπουργείο να παρέμβει ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ενσωματώσουν το κόστος στα έξοδά τους και να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημα.

Για το ασφαλιστικό μίλησε για διαδικασία αναμόρφωσής του ως νέα πραγματικότητα που έρχεται ως αποτέλεσμα ληστρικής επίθεσης στα αποθεματικά των ταμείων μέσω του PSI ή των δομημένων ομολόγων.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εξασφαλίσει ένα διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά δεν τα κατάφερε και πλέον θα πρέπει να μειώσει την ασφαλιστική δαπάνη για φέτος.

Επέμεινε ωστόσο ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως κύριο χαρακτηριστικό να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Σχετικά με πληροφορίες για παράταση του χρόνου αξιολόγησης πέρα από το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται έξω από το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας και πως πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, ενώ για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος της παρουσίας του καθώς ούτως ή άλλως λήγει τον Μάρτιο η χρονική του δέσμευση με το πρόγραμμα.

Αναρωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά για το εάν μπορεί η Ευρώπη να αποδέχεται να υπάρχει διαρκώς ένας «υπερεθνικός οργανισμός» όπως το ΔΝΤ στα του οίκου της.

Τι απαντά η Ελληνικός Χρυσός

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας το πρωί στο Mega, «μετά τη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό νιώσαμε ότι ξεκινάει ένας διάλογος μέσα σε ειλικρινή διάθεση» και η εντύπωση που εξελήφθη ήταν ότι και το υπουργείο μίλησε για θετική συνάντηση, «ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα».

Σήμερα ωστόσο, είπε, ακούστηκαν πράγματα «που μας έκαναν να νιώθουμε εταιρεία γκάνγκστερ, είμαστε εταιρεία που απαρτίζεται από Έλληνες μηχανικούς, δεν θέλουμε σύγκρουση».

Τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται πλέον στο στάδιο υλοποίησης της απόφασης αναφορικά με Σκουριές που αφορά σε «μάζεμα της δραστηριότητας», ώστε σε 2-3 μήνες να παραμείνουν μόνο τα άτομα που θα εργαστούν για τη συντήρηση του έργου, δηλαδή 30-40 άτομα από 600 που είναι στις Σκουριές.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να απορροφηθούν οι περισσότεροι από αυτούς, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Θα υπάρξει -ανέφερε- σύντομα ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου που θα καλύψει αυτά που ειπώθηκαν στην εκπομπή από τον υπουργό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από