Οι μετανάστες που δεν θα βελτιώσουν τα Αγγλικά τους ενδέχεται να χάσουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη Βρετανία, αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times».

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας της βρετανικής κυβέρνησης να ενταχθούν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη βρετανική κοινωνία και να σταματήσουν οι διακρίσεις μέσα στις κοινότητές τους.

Ο Κάμερον – σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα – αναμένεται να στηλιτεύσει την «παθητική ανοχή» στις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων της χώρας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ίδρυση ενός ταμείου 20 εκατ. λιρών (26 εκατ. ευρώ) για την εκμάθηση Αγγλικών από τους μετανάστες, το οποίο θα συνοδεύεται από κυρώσεις σε εκείνους που αποτύχουν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Σε άρθρο του που δημοσιεύουν οι «Times», ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά να αντιμετωπιστεί η «οπισθοδρομική συμπεριφορά» μιας μειονότητας μουσουλμάνων ανδρών οι οποίοι ασκούν «επιζήμιο έλεγχο» στις γυναίκες που τους περιβάλλουν.

Σύμφωνα με τον Κάμερον, 190.000 μουσουλμάνοι, πολλοί από τους οποίους ζουν στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες, μιλούν ελάχιστα Aγγλικά. Μεταξύ αυτών, 40.000 δεν μιλούν καθόλου τη γλώσσα.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 60% των γυναικών πακιστανικής και μπανγκλαντεσιανής καταγωγής είναι οικονομικά ανενεργές», τόνισε.

«Πολλές μουσουλμάνες συνήθισαν μια ανησυχητική εικόνα εξαναγκαστικής διάκρισης των φύλων και της κοινωνικής απομόνωσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μειοψηφία των ανδρών που διαιωνίζουν αυτές τις οπισθοδρομικές συμπεριφορές και ασκούν επιζήμιους ελέγχους στις συζύγους, τις αδελφές και τις κόρες τους» ανέφερε ο Κάμερον.

Η βρετανική κοινωνία πρέπει να είναι «πιο ξεκάθαρη σε σχέση με το τι περιμένει από αυτούς που έρχονται να ζήσουν εδώ. Δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε την παθητική ανοχή μας να μας εμποδίσει να λέμε τις σκληρές αλήθειες. Στο εξής θα λέμε: «αν δεν βελτιώσετε τις γνώσεις σας στην (αγγλική) γλώσσα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητά σας να παραμείνετε στη Βρετανία». Αυτό θα βοηθήσει τους άνδρες που εμποδίζουν τις συντρόφους τους να αντιληφθούν ότι υπάρχουν συνέπειες», κατέληξε ο Κάμερον.