Κάλεσμα για αξιολόγηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στους Νίκο Ανασταδιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Νταβός, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ.

Την Πέμπτη οι δύο ηγέτες παραβρέθηκαν και μίλησαν σε εκδήλωση, που οργάνωσε η Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου, με τον πρόεδρο της Κύπρου να εκφράζει την προσδοκία ότι με τη λύση του Κυπριακού «δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη στην Κύπρο». Πρόσθεσε επίσης ότι η φιλοδοξία είναι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Νίκος Ανασταδιάδης, με τον Μουσταφά Ακιντζί «δεν έχουν άλλη επιλογή και άλλο δρόμο, παρά να φέρουν την ειρήνη στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι το υφιστάμενο στάτους κβο θέτει τους Τουρκοκύπριους σε μια λιγότερο ευνοϊκή θέση σε θέματα στα οποία έχουν δίκαιο, «επειδή οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του διεθνούς δικαίου», όπως είπε. Εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν.