Μια νέα αμερικανική δύναμη, με στρατιώτες ειδικών αποστολών, αποβιβάστηκε στο Ιράκ και προετοιμάζεται να συνεργαστεί με ιρακινές δυνάμεις για να κυνηγήσουν το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ας Κάρτερ την Τετάρτη σε ακροατήριο στρατιωτών στο Οχυρό Κάμπελ στο Κεντάκι.

«Η ειδική διερευνητική δύναμη στοχοποίησης που ανακοίνωσα τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο έδαφος πια και προετοιμάζεται να συνεργαστεί με τους ιρακινούς για να ξεκινήσουν δράσεις εναντίον των μαχητών και αξιωματικών του ISIL» (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ), είπε.

Ενώ η δύναμη αποτελείται μόνο από 200 στρατιώτες, η αποστολή της υποδηλώνει την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης των ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Εκθέτει επίσης και αμερικανικές δυνάμεις σε μεγαλύτερους κινδύνους, κάτι που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποφύγει όσο το δυνατόν.

Στην Συρία

Η δύναμη δεν έχει σχέση με μια άλλη ειδική αποστολή, πέρσι, στην Συρία από περίπου 50 ειδικά εκπαιδευμένους αμερικανούς στρατιώτες για να συντονίσουν στο έδαφος τους αντιστασιακούς που υποστήριζαν οι ΗΠΑ στον εμφύλιο.

Μιλώντας για τις αποστολές μικρότερων στρατιωτικών ομάδων στην Συρία, ο Κάρτερ τόνισε ότι αυτές «έχουν βοηθήσει να εστιαστούν οι προσπάθειες των τοπικών και ικανών δυνάμεων εναντίον βασικών ευάλωτων σημείων του ISIL, όπως τις γραμμές επικοινωνίας του».

Οι δηλώσεις του Κάρτερ έγιναν σε ακροατήριο της 101ης Πτέρυγας Μάχης, από την οποία 1.800 άτομα θα σταλούν στο Ιράκ τους επόμενους μήνες, κυρίως για να εκπαιδεύσουν ιρακινές δυνάμεις και μαχητές Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων του Ιράκ.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με ομολόγους του από έξι χώρες - Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία - την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, για να τους προτείνει να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από