Ο ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός IRIB μετέδωσε την Τετάρτη οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της κράτησής του ζητεί συγγνώμη για την εσφαλμένη είσοδο του μικρού πολεμικού πλοίου που κυβερνούσε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

«Επρόκειτο για λάθος, ήταν δικό μας λάθος και ζητάμε συγγνώμη για αυτό» ακούγεται να λέει στην αγγλική γλώσσα ο αξιωματικός, που σύμφωνα με το IRIB έχει βαθμό αντιπλοιάρχου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Το σύστημα πλοήγησης μου έδειχνε ότι βρισκόμασταν σε ιρανικά χωρικά ύδατα, αλλά έκανα λάθος και εισήλθα», είπε ο αξιωματικός.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι είχε δηλώσει πως είναι εντελώς αναληθείς οι φήμες ότι ο Τζον Κέρι ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για το περιστατικό. «Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη» σημείωσε ο Κίρμπι.

Οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν νωρίς την Τετάρτη το πλήρωμα των δυο πολεμικών σκαφών που είχαν καταλάβει οι ιρανικές δυνάμεις το βράδυ της Τρίτης στον Περσικό Κόλπο, σε ένα περιστατικό που τερματίσθηκε γρήγορα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Ερνεστ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των στρατιωτικών, αλλά ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκφράζει ανησυχία για την υποστήριξη που θεωρεί ότι παρέχει η Τεχεράνη στην τρομοκρατία και για τις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.