Το Ιράν απελευθέρωσε την Τετάρτη δέκα ναυτικούς μέλη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μία ημέρα μετά τη σύλληψή τους εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, σε ένα περιστατικό που τερματίσθηκε γρήγορα και δείχνει την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη έπειτα από την ιστορική πυρηνική συμφωνία.

«Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα, διότι αποδείχθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα της χώρας δεν έγινε σκοπίμως», ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια λάθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος.

Οι δέκα αμερικανοί στρατιωτικοί, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, επέβαιναν σε δύο περιπολικά σκάφη στον Κόλπο. Συνελήφθησαν ανοικτά του νησιού Φαρσί, στην βόρεια πλευρά του Κόλπου.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι είχε χαθεί η επαφή με τα δύο σκάφη που έπλεαν ανάμεσα στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, αλλά εξαρχής η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι οι αμερικανοί στρατιωτικοί είναι καλά και ότι θα απελευθερωθούν σύντομα.

Σήμερα το πρωί, ο ιρανός ναύαρχος Αλί Φανταβί, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης δήλωνε ότι η αμερικανική ενέργεια δεν ήταν «εχθρικού χαρακτήρα» και ότι τα δύο σκάφη εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα εξαιτίας βλάβης του συστήματος πλοήγησης.

Σε ένδειξη της σημασίας του περιστατικού, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους υπυοργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, Τζον Κέρι και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πηγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της. Οι δύο άνδρες έχουν γνωρισθεί καλά κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο ναύαρχος Φανταβί δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών τήρησε «αυστηρή στάση και ότι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη» για το περιστατικό.

Το περιστατικό συνέβη καθώς το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις ολοκληρώνουν τις διαδικασίες εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, που έχει ως στόχο τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, που βλέπουν σε αυτήν την απαρχή μίας συμφιλίωσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση Ομπάμα διαψεύδει κάθε σχέδιο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, που έχουν διακοπεί από το 1980, καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση κάποιας ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με την προοπτική της διευθέτησης σειράς συγκρούσεων, με πρώτο τον συριακό πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, με τον 5ο Στόλο που έχει ως βάση το Μπαχρέιν.