Eκρηξη μπροστά σε κέντρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων, κυρίως αστυνομικών, σήμερα το πρωί στην Κουέτα, μεγάλη πόλη του νοτιοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι αστυνομικοί συγκεντρώνονταν μπροστά στο κέντρο εμβολιασμού για να συνοδεύσουν το νοσηλευτικό προσωπικό που θα έκανε τους εμβολιασμούς κατά την τρίτη ημέρα εκστρατείας εμβολιασμού κατά της νόσου στο Μπαλουτσιστάν, μια ταραγμένη επαρχία της οποίας η Κουέτα είναι πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν 15 νεκροί, ανάμεσά τους 12 αστυνομικοί, ένα μέλος των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών και δύο πολίτες», ανακοίνωσε αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους εννέα αστυνομικοί και ένας πολίτης.

Γιατρός του νοσοκομείου Σαντεμάν στην Κουέτα επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Το Πακιστάν και το γειτονικό Αφγανιστάν είναι οι δύο τελευταίες χώρες στον κόσμο όπου η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να ενδημεί και δεκάδες παιδιά μένουν παράλυτα κάθε χρόνο.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού αποτελούν συχνά στόχο εξτρεμιστικών οργανώσεων, οι οποίες απορρίπτουν το εμβόλιο γιατί θεωρούν ότι αντιβαίνει στο Ισλάμ και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που αναπτύσσονται περιμετρικά των κέντρων εμβολιασμού για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή τους. Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 80 ανθρώπους από το 2012.