Σε πόλεμο χαρακωμάτων εξελίσσεται η υπόθεση των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής, καθώς οι συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους της εταιρείας και τους εργαζομένους δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Ολοκληρώθηκαν όμως σε πολεμικό κλίμα, με τον υπουργό να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την άρση της απόφασης για αναστολή των εργασιών και τους εκπροσώπους της Eldorado Gold να επιμένουν ότι ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν επένδυση και όχι πολιτική. Ο Πάνος Σκουρλέτης όμως άνοιξε μέτωπο και με τους εργαζομένους, δηλώνοντας (στον Σκάι) ότι ορισμένοι έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση…

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ και τους εκπροσώπους της θυγατρικής της στην Ελλάδα, την Ελληνικός Χρυσός, ο Πάνος Σκουρλέτης κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε υπό το καθεστώς εκβιασμών». Μάλιστα, τους ζήτησε να ξεκαθαρίσουν αν πράγματι τους ενδιαφέρει η επένδυση στην Ελλάδα και αν η ανακοίνωσή τους για αναστολή των εργασιών σχετίζεται ή όχι με την πτώση διεθνώς της τιμής του χρυσού. Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, έριξε την ευθύνη για το «βαρύ κλίμα» στην Eldorado. Το κλίμα, κατά τον Πάνο Σκουρλέτη, βάρυνε περισσότερο επειδή ο Πολ Ράιτ «μπήκε και στα χωράφια της πολιτικής»

.

«Με τον κ. Ράιτ είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση. Και καλωσορίζοντάς τον στο υπουργείο τού είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες, με νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και από τους επενδυτές και δεν είναι μια αποικία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η αναστολή των εργασιών στις Σκουριές οδηγεί σταδιακά το επόμενο διάστημα στην ανεργία πάνω από 600 εργαζομένους και ανατρέπει τον σχεδιασμό από την εταιρεία για την πρόσληψη επιπλέον 500-600 υπαλλήλων για την επόμενη διετία. Για τις εργασίες συντήρησης στις Σκουριές θα παραμείνουν 40-50 εργαζόμενοι.

Πάντως, όπως είπε χθες ο πρόεδρος των Σωματείου Υπογειτών Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής Χρήστος Ζαφειρούδας, ήδη έχουν απολυθεί 29 εργαζόμενοι από την εργολαβία στις υπόγειες στοές στις Σκουριές και Καρακόλι.

Οπως είπε, «μέσα στις επόμενες ημέρες ξέρουμε ότι θα απολυθούν άλλοι 30 με στόχο να φθάσουν οι απολύσεις μέχρι το τέλος του μήνα στους 140». Για τον λόγο αυτόν οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις από τις 4 Ιανουαρίου.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Βαρύ κλίμα υπήρξε και στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και εκπροσώπων των εργαζομένων. Δεκάδες εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι φωνές τους ακούγονταν έξω από την αίθουσα όπου συζητούσαν.
«Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος θα ελεγχθούν όλες οι άδειες και ό,τι έγγραφο υπάρχει και έχει κατατεθεί από τον επενδύτη. Παρ’ όλα αυτά, εμάς δεν μας καλύπτει αυτή η κουβέντα και απαιτούμε την άμεση λύση για όλους τους συναδέλφους οι οποίοι κινδυνεύουν» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα, Γιώργος Χατζής.
Η Eldorado Gold έχει ξεκινήσει από προχθές σειρά επαφών με εκπροσώπους του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Χθες, εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τη Φώφη Γεννηματά, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η HSΒC με έκθεσή της υποβάθμισε την τιμή-στόχο της Eldorado Gold στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από 5,20 δολάρια στα 3,80 δολάρια.