Οι γονείς ενός βρέφους που πέθανε από επιπλοκές του κοκκύτη έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, για να προωθήσουν την αξία του εμβολιασμού.

Ο Γκρεγκ και η Κάθριν Χιουζ από το Περθ, στην Αυστραλία, έχασαν τον μικρούλη Ράιλι στις 17 Μαρτίου 2015, όταν ήταν μόλις 32 ημερών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του τον απαθανάτιζαν με την κάμερά τους, στην οποία είχαν καταγράψει και τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να αναπνεύσει, καθώς τον έπνιγε ο βήχας και – αργότερα στην πορεία της νόσου – καθώς επιδεινωνόταν η πνευμονία που του προκάλεσαν οι τοξίνες του υπαίτιου βακτηρίου.

Στους μήνες που μεσολάβησαν από τον χαμό του παιδιού, οι γονείς του έμαθαν ότι ενώ σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία συνιστάται εμβολιασμός των εγκύων κατά του κοκκύτη, στην Αυστραλία αυτό δεν ίσχυε.

Έτσι, άρχισαν εκστρατεία για να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό και για να πιέσουν το υπουργείο Υγείας της πατρίδας τους να αλλάξει τις συστάσεις του.

«Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η έγκυος εμβολιάζεται κατά του κοκκύτη, το μωρό της έχει 90% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από τη νόσο κατά τους δύο πρώτους κρίσιμους μήνες της ζωής του, όταν δεν μπορεί να εμβολιαστεί το ίδιο», δήλωσε η κυρία Χιουζ.

«Δυστυχώς κανείς δεν μου είπε να εμβολιαστώ όταν ήμουν έγκυος. Αν το είχα κάνει, ο Ράιλι θα ήταν σήμερα ζωντανός».

Ο αγώνας των Χιουζ έχει ήδη αποτελέσματα, αφού οι συστάσεις στην πατρίδα τους άλλαξαν ώστε να προσφέρεται εμβολιασμός σε όλες τις εγκύους.

Επειδή, όμως, πάρα πολλές έγκυοι δεν εμβολιάζονται εναντίον της νόσου, οι νεαροί γονείς αποφάσισαν να δώσουν στην δημοσιότητα το βίντεομε την αγωνία του παιδιού τους «για να μην πεθάνει άλλο μωρό από μία αρρώστια που μπορεί να αποτραπεί».

Στην Ελλάδα

Ο εμβολιασμός εναντίον του κοκκύτη συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων και στις Ελληνίδες εγκύους, οι οποίες πρέπει να κάνουν μία δόση του τριπλού εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-ακυτταρικού κοκκύτη, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα της κυήσεως. Η ίδια σύσταση ισχύει και για τις ανεμβολίαστες λεχώνες.

Ο εμβολιασμός συνιστάται ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα προηγούμενου εμβολιασμού είτε με το τριπλό εμβόλιο είτε με το διπλούν διφθερίτιδας-τετάνου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οκοκκύτηςείναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από το βακτήριο αιμόφιλος του κοκκύτη. Το βακτήριομεταδίδεται με τον βήχα και το φτάρνισμαή με την άμεση επαφή με αναπνευστικά εκκρίματα του πάσχοντος.

Σε ετήσια βάση καταγράφονται 50 εκατομμύρια κρούσματα κοκκύτη σε όλο τον κόσμο, ενώ 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του.

Για την προστασία από αυτόν απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός, στο πλαίσιο του οποίου δεν πρέπει να αμελεί κανείςτις αναμνηστικές δόσεις.