Ενας κύκλος –των προαπαιτουμένων –έκλεισε. Ενας άλλος ανοίγει, αυτός της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου χρόνου θα πρέπει να κολυμπήσει στα αφιλόξενα νερά του Ασφαλιστικού, της φορολόγησης των αγροτών και των κόκκινων δανείων.

Γι’ αυτό και το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ήταν ότι τώρα πρέπει να τρέξουν. Στο δύσκολο μέτωπο του Ασφαλιστικού η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει την προετοιμασία της μεταρρύθμισης στη βάση που έχει θέσει η κυβέρνηση. Κι αυτή έχει ως κόκκινη γραμμή, όπως επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός, την αποφυγή περικοπών στις κύριες συντάξεις καθώς και τη δημιουργία ειδικού Ταμείου που θα συγκεντρώσει κεφάλαια προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το σύστημα. Οπως επισήμανε στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς νέες περικοπές, κάτι που αναγνωρίζουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν –το κουαρτέτο αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου –γι’ αυτό και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να τρέξουν ακόμη και μέσα στις γιορτές τις διαδικασίες, ώστε το Ασφαλιστικό να έχει κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου και να ακολουθήσουν τα αγκάθια των κόκκινων δανείων και της φορολόγησης των αγροτών. Η «λεπτομέρεια» που έχει τη σημασία της είναι ότι οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί μετά τις 20 Ιανουαρίου στο Νταβός για το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκεί θα επιδιώξει να δημιουργήσει θετικό κλίμα για τις ελληνικές προσπάθειες.

Πάντως, ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του Ασφαλιστικού εξαρτάται αποκλειστικά από το εύρος της διαπραγμάτευσης που θα υπάρξει με την πλευρά των δανειστών. Η κυβέρνηση ωστόσο εκτιμά ότι από τις αρχές του νέου έτους ο χρόνος θα είναι σύμμαχός της, αφού δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.

Την ίδια ώρα και όπως διαφάνηκε από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους βουλευτές του κόμματός του, διάθεση συνεννόησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να υπάρχει. Εξάλλου, ο Τσίπρας είπε ξανά το «απεταξάμην» στα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «τερατογενέσεις».

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ. Αυτό σημαίνει πως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι και αυτές που θα σηκώσουν το βάρος στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Παράλληλα, από το Μαξίμου διαψεύδουν πως προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με μεμονωμένους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καλοδεχούμενη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 είναι απολύτως συμπαγής και οι βουλευτές έχουν πλήρη αντίληψη της κρισιμότητας της στιγμής. Ούτε όμως η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ σε ιδεολογικά ζητήματα φοβίζει το Μαξίμου, καθώς ξεκαθαρίζουν πως τέτοιου είδους διαφορές ήταν δεδομένο πως θα προέκυπταν, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στη συνολική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Στο μασάζ που γίνεται όλο αυτό το διάστημα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές προκειμένου να αντέξουν την πίεση των δύσκολων ψηφοφοριών, αναφέρονται και στην προσδοκία της ανάκαμψης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, με την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Αγροτικού θα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 80% των μνημονιακών υποχρεώσεων.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Μετά, όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση και να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, που αν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα δώσει μεγάλη ανάσα στην οικονομία. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αν επιβεβαιωθούν και οι ρυθμοί των κρατήσεων των τουριστικών καταλυμάτων και η τουριστική σεζόν είναι καλή, από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως θα αρθούν πλήρως τα capital controls και μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνει δυνατή η έξοδος στις αγορές.