Ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Eurobank η σύναψη συμφωνίας για τη διάθεση του 80% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurolife ERB Insurance Group προς τη Fairfax Financial Holdings Limited.

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, που συμφωνήθηκαν η Fairfax θα αποκτήσει το 80% της Eurolife από την Eurobank έναντι 316 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ η Eurobank θα διατηρήσει το υπόλοιπο 20%.

Η συμφωνία μεταβίβασης περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής (bancassurance agreements) μεταξύ θυγατρικών της Eurolife, της Eurobank και θυγατρικών της αναφορικά με την αποκλειστική διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία μέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank.

Σύμβουλοι πώλησης ήταν οι Bank of America Merrill Lynch και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. Τα νομικά γραφεία Shear­man & Sterling LLP and M.&Π. Μπερνίτσας ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Eurobank.

Σύμφωνα με την Eurobank, η πώληση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, όπως αυτό εγκρίθηκε αρχικώς τον Απρίλιο του 2014 από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναθεωρήθηκε πρόσφατα.

Με την ολοκλήρωσή της, η πώληση θα επιτρέψει στην τράπεζα να επωφεληθεί από τη δημιουργία αξίας στο μέλλον μέσω της μειοψηφικής συμμετοχής της στον όμιλο Eurolife.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται πριν από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016.

Το όφελος για τον ασφαλιστικό όμιλο της Eurolife θα είναι αφ’ ενός ότι παραμένει κοντά στον όμιλο της Eurobank και θα ανήκει μετοχικά πλέον στη Fairfax η οποία παρά τις όποιες στρατηγικές συμμετοχές της σε άλλους κλάδους παραμένει ένας εξειδικευμένος όμιλος στις Ασφάλειες και τις Αντασφαλίσεις.

Oι δύο όμιλοι (Eurolife και Fairfax) έχουν ήδη ετοιμάσει τα σχέδιά τους για την μελλοντική δραστηριότητά τους στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες.

Σημειώνεται ότι η Eurolife (μέσω των ελληνικών ασφαλιστικών θυγατρικών της) κατέχει την τρίτη θέση στον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα με συνολικό μερίδιο αγοράς περίπου 10% (με ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους 242 εκατ. Ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2015) και προσφέρει (μέσω των ελληνικών ασφαλιστικών θυγατρικών της) ασφαλιστικά προϊόντα ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και υπηρεσίες μεσιτείας ασφαλίσεων (μέσω της θυγατρικής της μεσιτείας ασφαλίσεων).