Κατάθεση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη σύμβαση της Siemens έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ αμφισβήτησε το ύψος της ζημιάς, λέγοντας:

«Για να είναι 2 δισ. ευρώ η ζημία ο τζίρος θα έπρεπε να είναι περίπου 20 δισ. Δεν προκύπτει αυτό.»

«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τον συμβιβασμό που είχε κάνει τότε η Βουλή», είπε, αν και σημείωσε ότι «είδα τα επιχειρήματα που κατέληξαν στον συμβιβασμό και δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την απόφαση της Βουλής».

Έτσι, προχώρησε μετά και από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην υπογραφή της συμφωνίας. Επικαλούμενος δε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αιτήσεως ακύρωσης που είχε ασκηθεί, επισήμανε ότι αυτό που κρίθηκε ήταν πως «ο νομοθέτης δέσμευσε τον υπουργό Οικονομικών να θέσει σε ισχύ τους όρους της συμφωνίας» και ότι εκείνος «δεν διέθετε την ευχέρεια να απέχει από την υπογραφή ή να τροποποιήσει τους όρους της». «Το ΣτΕ όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειές μου αλλά έκρινε ότι δεν είχα καμία άλλη νόμιμη επιλογή», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Επισήμανε δε ότι η υπογραφή εκ μέρους του ήταν εμπρόθεσμη, αν και προβλεπόταν η υπογραφή της εντός 45 ημερών από την σύναψή της, κάτι που δεν έγινε, αλλά όπως εξήγησε ο ίδιος, «αφού η κύρωση από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2012 έγινε εμπρόθεσμα η συμφωνία δεν είναι άκυρη». «Όφειλα να υπογράψω το κείμενο που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως μου είχε επισημαίνει το ΝΣΚ», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ εκτίμησε ότι το ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ που υπολόγισε η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens ως ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της γερμανικής εταιρείας «δεν προκύπτει».

Στουρνάρας για Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στο «σίριαλ» της εμφάνισής του στην Επιτροπή Θεσμών επί Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνεται ότι η τέως πρόεδρος της Βουλής είχε μιλήσει ακόμα και για βίαιη προσαγωγή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή.

«Την εποχή εκείνη η Ελλάδα κινδύνευε. Δεν μπορούσα να αφήσω την Φρανκφούρτη για να έρθω στην Επιτροπή. Της πρότεινα δέκα ημερομηνίες. Δεν τις δέχθηκε. Όπως εγώ σέβομαι την Βουλή απαιτώ να σέβονται και την ΤτΕ.»