Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ αναμένεται αργότερα εντός της Δευτέρας, αλλά η ανακοίνωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών δεν θα γίνει νωρίτερα από τις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσαν την Δευτέρα στο Reuters δύο πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ανώτερο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν θα ανακοινωθούν πριν τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς θα πρέπει να είναι παρόντες στο διοικητικό συμβούλιο οι ξένοι παρατηρητές και εμπειρογνώμονες όταν θα ανοιχτούν οι προσφορές.

«Πρέπει να είναι όλοι παρόντες όταν θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές», ανέφερε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επομένως λόγω διακοπών θα καθυστερήσουμε λίγο το άνοιγμα. Θα πάμε δηλαδή γύρω στις 10 Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

Για την εξαγορά ποσοστού 51% στον ΟΛΠ ενδιαφέρονται η κινεζική Cosco Group, η δανέζικη APM Terminals και η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services.

Ο νικητής θα μπορέσει να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό 16% στο λιμάνι σε περίοδο πέντε ετών, εφόσον ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι λιμενεργάτες έχουν κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία κατά της πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ την Δευτέρα και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας την ακύρωση και των δύο διαγωνισμών.

«Είναι μια πολιτική που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, διότι παραχωρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ξένα κρατικά μονοπώλια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Η πώληση του 51% στον ΟΛΠ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 200 εκατ. δολαρίων περίπου με βάση της τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας.