Η Κίνα κάλεσε την Τετάρτη την επιτετραμμένη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Πεκίνο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την δρομολόγηση της πώλησης οπλικών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ταϊβάν και προειδοποίησε πως θα επιβάλει κυρώσεις στις εμπλεκόμενες (σ.σ. στην πώληση) εταιρείες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν», δήλωσε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Τσενγκ Ζεγκουάνγκ, ο οποίος κάλεσε την επιτετραμμένη των ΗΠΑ Κέι Λι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 1,83 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, περιλαμβανομένων δύο φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, αμφίβιων αποβατικών οχημάτων και άλλων εξοπλισμών. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ταϊβάν τα τελευταία τέσσερα, και πλέον, χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Τσενγκ υποστήριξε πως η δρομολόγηση της πώλησης, αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων, ενώ τόνισε πως πλήττει «σοβαρά» την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

«Για τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ανάμεσα τους και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση οπλικών συστημάτων» στην Ταϊβάν, συμπλήρωσε ο ίδιος.